Vasárnap hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi lakatos Béla, írja a Magyar Jazz Szövetség Facebook oldalán.

061.hu

A Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze a magyar jazz ikonikus alakja 79 éves volt. Személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség. 

Szakcsi Lakatos Béla édesapja hatására kezdett zongorázni kilencévesen. Eleinte klasszikus zenét tanult, de érdeklődése hamar a dzsessz felé fordult. Már konzisként koncertezett fesztiválokon – olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. Később Kovács Andor gitáros együttesében tűnt fel, de a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL  nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyert. Ez indította el nemzetközi karrierjét, melynek csúcsát a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent négy szólóalbum jelenti. Zenészpartnerei közt találhatjuk többek közt Bob Mintzert, John Patituccit, Jack DeJohnette-et, Dave Wecklt és Frank Zappát.

Fotó: Frank Aljona

1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében, érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a dzsessz ötvözése felé is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított az alma mater, a  Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott:  Piros karaván címmel 1975-ben debütált első cigány musicalje, melyet az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett. 1988-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatta be a Rock Színház A bestia című művét.

Fotó: fidelio.hu

2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető. 2008-ban mutatták be Kerényi Miklós Gáborral és Müller Péter Sziámival közösen írt Szentivánéji álom című musicaljét.

Művészi munkássága elismeréseként  Liszt-díjat,  Kossuth-díjat, Érdemes Művész címet,  Magyar Jazz Díjat, Szabó Gábor-díjat, Inter Lyra Díjat,  Budapestért Díjat, Prima-díjat, Demény Pál-emlékérmet – és persze Petőfi Zenei Díj Életműdíjat kapott. 

Vezető kép: Horváth Péter Gyula