75 éves korában meghalt a népszerű Mini együttes alapító tagja, Török Ádám – jelentette be halálhírét közösségi oldalán fia, Török Dániel, aki a Mini Vissza a városba című dalából idézett sorokkal búcsúzott édesapjától. Török Ádám, korunk egyik legjobb rock-blues fuvolistája, énekese, dal- és szövegírója, a műfaj hazai ősmotorja és kiemelkedő egyénisége volt, akinek több mint ötven éve tartó pályafutása során több mint 9000 koncertet adott itthon és külföldön, a stílus szinte minden fontos hazai eseményének részese volt – Bem rakpart, Ifjúsági Park, Tabán -, és a műfaj szinte minden élvonalbeli hazai és külföldi művészével játszott.

061.hu

Meghalt a Mini együttes alapítója, a fuvolás-énekes Török Ádám. A legendát álmában érte a halál.Török Ádám Budapesten született 1948. január 12-én. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-tanszakának előkészítőjét. 1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd megalapította a progresszív-rock-ot, blues-rock-ot és dzsessz-rock-ot játszó Mini együttest. 1974-ben Závodi János kilépett a zenekarból, helyére Tátrai Tibor került a Syriusból. Ettől kezdve a Mini dzsessz-rockot játszott.

1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől megszűnik a Mini, s megalapítja a Mini RC-t (Robot Company) és a Tátrai-Török Tandemet. 1987-től 1990-ig Török szólókarrierbe kezdett, s fellépet Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évvel rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi Jánossal.

1993-ban egy nosztalgia Mini koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt.

A Mini együttes tagjai: Czipó Tibor, Török Ádám, Dobos Doxa Sándor és Závodi János (Fotó: Fortepan)

1998. január 31-én jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, majd még ugyan ebben az évben újra indult az addig szünetelő Mini együttes, ezúttal Török Ádám és a Mini néven. 1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott, majd 2003-ban egy Best Of Mini Jubileumi Koncertet adott az együttesével a Petőfi Csarnokban. 2004-től 2007-ig turnékon és fesztiválokon vettek részt, többek között Tel-Avivban és Erdélyben is, a 2005-ben megjelenő Éjszakai harcos című lemez megjelenése alkalmából pedig szuper-koncertet adott ugyancsak a Petőfi Csarnokban.

Török Ádám hetvenötödik születésnapja alkalmából 2023. május 8-án az Erkel Színházban adott volna koncertet rengeteg közreműködővel, amely már nem valósulhat meg. 

Török Ádám a Magyar Zene Háza poptörténeti kiállításának megnyitóján (Fotó: Hatlaczki Balázs)

A zenészre a “Több mint 50 év a magyar rock élvonalában” című szuperkoncerten készített interjúval emlékezünk, amelyben többek között arról kérdeztük, minek köszönhető a Mini korszakokon átívelő, generációkat összekötő, töretlen sikere. Akkor Török Ádám így fogalmazott:

“A Mininek mindig rengeteg közönsége volt, különösen az első időkben, amikor befutottunk, a hetvenes évek első felében, de azóta is követ minket egy generáció, és mindig meg is fiatalodik. Én úgy érzem, hogy a Mini egy időtlen zene.”

Tátrai Tibor szerint Török Ádám a kezdettől fogva olyan irányt vett, ami nem az aktuális trendekhez igyekezett alkalmazkodni.

“Ő egyfajta rhythm and bluest játszott örök életében, ami különleges dolog a mai napig, és régen is az volt. Ettől soha nem tágított. Volt olyan időszak, amikor Papp Gyuszival belementek kicsit más dolgokba, de annak is az alapja mindig a blues volt.

“Ádi megteremtett egy teljen önálló zenei világot, ami előtte nem volt, és azóta sincs. Egy olyan világot, ami a mai napig mindenkire hat, fiatalokra, idősekre, mindenkire. Felépített egy olyan zenei univerzumot, ahova ha belépsz, megszűnik minden problémád”

-fogalmazott Kosik Kristóf.

A beszélgetéseket teljes terjedelmükben alább láthatják: