Elindult a hagyományos adventi “fényvillamos”, vagyis egy több mint 50 éves Ganz UV típusú, 39 ezer fehér és kék fényű  ledes izzóval feldíszített járat a 2-es villamos vonalán csütörtökön kora este Budapesten.

MTI

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a járat  ünnepélyes elindításakor, a Jászai Mari téren elmondta, hogy immár 9 alkalommal jár az adventi, karácsonyi és újévi időszakban a fővárosban a “fényvillamos”. Hangsúlyozta, hogy a karácsonyi fényeket egy három és fél kilométernyi, a villamoskocsikra elhelyezett fényfüzér szolgáltatja, amelynek üzemeltetése naponta csupán 100 forintnyi ráfordítást igényel.

Dabóczi Kálmán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a főváros arculatához hozzátartozó “fényvillamos” egy olyan hagyományos attrakció, ami a békét és a megértést hivatott megjeleníteni a stresszes mindennapok közepette. Ezért arra törekednek, hogy a jármű a város minél több pontjára jusson el, így többek között szolgálatot fog teljesíteni az M3-as metrót pótló villamos vonalán is – mondta a cégvezető.

A “fényvillamos” november 30. és január 7. között, december 24. és 31. kivételével a 2, 14M, 19, 41, 42, 47, 49, 50, 56A, 59 és 69 jelzésű járatok vonalán  közlekedik este 17 és 19 óra között. A villamoson normál díjszabás mellett lehet utazni.

Fényfüzérekkel feldíszített Ganz UV típusú adventi fényvillamos a fõvárosi Kossuth Lajos téren 2017. november 30-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

fotó: MTI/Balogh Zoltán