A Karácsony hangulata nagyon fontos minden ember és család életében. A városok életébe ugyanígy beköltözött az adventi vásárok nagyon kellemes megjelenése, ami valljuk be nagyon jó érzéseket tud kiváltani mindenkiből. Ráadásul a Belváros-Lipótváros kettő adventi és karácsonyi vásárral is megajándékoz bennünket.

Advent Bazilika 2023

A Szent István-bazilika előtt most már jó ideje megtalálhatjuk az Advent Bazilika rendezvényt, merthogy itt nem csak a vásári hangulatot találhatjuk meg, hanem folyamatosan zenei programokkal szórakoztatják az érdeklődőket. Azt pedig ki kell emeljük, hogy az Advent Bazilikát már háromszor választották meg Európa legjobb karácsonyi vásárának. Itt már november 17-től várják az adventi hangulatban megmártózni kívánókat és egészen január elsejéig kilátogathatunk a bazilika előtti térre vásározni. A tér központjában most sem kerülhet más, csakis a közel 12 m magas, csodaszép karácsonyfa, ami idén is meghatározza a Szent István tér hangulatát. A gyermekmosoly, a hangos kacagások a karácsonyi ünnep legszebb részét alkotják, erről a jókedvről pedig idén is gondoskodik a Kicsik nagy kedvence az ingyenesen látogatható korcsolyapálya, ami mindennap 17:00 órától várja a 12 év alattiakat. Sőt azokra is gondoltunk, akik felszerelés nélkül érkeznek a térre, ők a korcsolyapálya mellett bérelhetnek cipőket is. 

Az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár a megnyitó napján Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren 2023. november 17-én. MTI/Balogh Zoltán

A hazai kézműves kiállítók 2023-ban sem hiányozhatnak a Szent István térről. Nagy örömmel tértek vissza sokéves, tapasztalt keramikusok, bőrdíszművesek, ötvösök, de a látogatók találkozhatnak új kiállítókkal és termékeikkel. A közel száz kiállító várja a vásárba látogatókat csodaszép, autentikus alkotásokkal. Az ünnep ugyanakkor a gasztronómiáról is szól. Az autentikus téli ízek mellett megtalálhatóak lesznek hungarikumok és az igazi kulináris izgalmak is a gasztronómia kalandorainak.  A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú és természetesen nem maradhat el az adventi gyertyagyújtás sem. Remek szórakozást ígér mindenkinek a szelfipont és a kovácsmesterek látványos műhelye is, vagy a VR szán, ami már a mai modern technológiát ötvözi a karácsony csodájával. És végül az örök kedvenc: minden délután 17:30-tól a bazilika homlokzatán csodálatos fényfestés kápráztatja majd el a közönséget, amely előtt szerdán, pénteken és hétvégén 17:00 órától egy színvonalas, zenei koncertet láthatnak a térre érkezők.

A Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár a Vörösmarty téren a megnyitó napján, 2023. november 17-én.
MTI/Balogh Zoltán

Vidámság és remek karácsonyi programok várnak minden nap a Vörösmarty téren! 

A Budapest szívében megrendezésre kerülő adventi vásár méltán vonzza hazai és külföldi vendégek millióit minden évben. Ki tudná elképzelni a teret az adventi időszakban karácsonyfa nélkül? Idén sem kell nélkülöznünk a monumentális karácsonyfát, ami igazi klasszikus karácsonyi színvilágban várja a látogatókat. Budapest főutcájának tartott Váci utca karácsonyra mindig ünneplőbe öltözik, csodálatos fényeivel, építészeti különlegességeivel már önmagában is lenyűgöző, ám amikor megérkeznek a térre a kézműves és gasztronómiai kiállítók akkor egyszerűen nem lehet betelni vele. Mindenkit magával ragad a vásári forgatag, a karácsonyi hangulat, az ízek, illatok és fények fantasztikus összjátéka. A tér egyik fő attrakciója a gyerekek nagy kedvence a kisvasút, amit ingyenesen vehetnek igénybe a látogatók. A csillogó szemű apróságok harsány kacagása, a kisvonat utánozhatatlan hangja mind-mind egy klasszikus karácsonyi hangulat elmaradhatatlan kelléke. De a Kicsiket várja még egy remek kézműves játszóház is, ahol szintén garantált a szórakozás. A helyszíni programokról, valamint a kiállítókról további információt talál  folyamatosan frissülő facebook és instagram oldalunkról.