Budapesttől alig pár percre található egy kedves kisváros, aminek falusi hangulata egyre inkább keveredik a városi élettel. Temérdek látnivaló van ezen a kis hangulatos helyen, érdemes ide kirándulásokat is szervezni, főleg a következő hetekben. Ugyanis 48. alkalommal elindultak az Ócsai Kulturális Napok, amiket egy helyi tehetség kiállításával nyitottak meg. 

Május 9-én tehát elindult a Pest Vármegyében található Ócsa kisváros rendezvénysorozata ami egészen május 19-ig várja az érdeklődőket. A programban rengeteg minden található, ami kultúra. Festészet, szobrászat, komolyzene, könnyűzene. A szervezők nagyon színes és nívós programmal várják az érdeklődőket. Mindjárt a nyitó napon Ruska Panni, aki egy fiatal, helyi amatőr festőművész állhatott Bukodi Károly polgármester oldalán és az ő kiállításával indult útjára a rendezvénysorozat. 

Ruska Panni ócsai amatőr festő és Bukodi Károly polgármester a 48. Ócsai Kulturális Napok Fesztivál nyitónapján Fotó: Ócsa Önkormányzat

Ha a humor oldaláról szeretnénk megközelíteni a dolgokat, akkor csak annyit lehetne írni itt minden van: Republik koncerttől a távirányítós tank kiállításig. Természetesen ezt komolyan kell venni, ugyanis minden hír igaz. Pozitív tény, hogy a programsorozatban rengeteg mindennel lehet találkozni miközben jobban megismerhetjük ezt a cuki kis várost, ami húsz percre van a Belvárostól és mégse ismerjük eléggé.  Azonban most nyugodtan lehet ajánlani mivel a jelenlegi városvezetés nagyon odafigyel arra is, hogy a turisták illetve látogatók kapjanak bőven programot. A kulturális napokat követően érkezik a Tejbegríz Fesztivál, aminek a nevében pont minden benne van. Reméljük lesz a nyolcvanas évekbeli menzás verzió is! 

Az Ócsai Kulturális Napok mellett is bőven van mit látni. Ha a következő napok nem alkalmasak bármikor úti célul választhatjuk Ócsát, nem fogunk csalódni! Elég, ha a Református Műemlék Templomot említjük, ami egy középkorból ránk maradt vallási csoda. Ráadásul a templomot körülölelő telken még találhatunk látnivalókat. Tájházat, régi parasztházakat. Remek kiránduló helyszín családosoknak, de a tanárok osztálykirándulásokat is szoktak ide szervezni egyre nagyobb számban.

Az ócsai öreghegyi pincesor is egy helyi kuriózum, amit, ha meg szeretnénk élőben is nézni a következő weboldalon érünk el: ocsapincesor.hu S akkor még a madarakról (www.omve.hu szót sem ejtettünk illetve a tájvédelmi körzetről sem. Pedig ezek egyenként is megérnek egy nagy irományt! Érdemes tehát a rövidebb utazással járó kirándulások bakancslistájára felírni Ócsát, hiszen közel van a lüktető fővároshoz, de mégis egy falusi, vidékies és mindenképpen nagyon kellemes környezetben tölthetünk el egy csodás napot. 

P.J.