A Naf-Naf divatcég egyik reklámjának plagizálása miatt elítélte csütörtökön Jeff Koons híres amerikai szobrászművészt a párizsi fellebbviteli bíróság.

MTI

A bíróság együttesen 135 ezer euró (43 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a műveivel sok vitát kiváltó szobrászt, a Jeff Koons LLC vállalatot és a művész porcelán szobrai retrospektív kiállításának 2014-ben helyt adó George Pompidou Központot Franck Davidovici, a Naf-Naf számára készített Fait d’hiver (Téli hír) látványtervezője részére. A reklámban és Koons installációján is egy kismalac nyújt segítséget egy hóban fekvő nőnek. A bíróság 11 ezer euró kártérítés megfizetésére ítélte a Jeff Koons LLC-t, amiért közzétette az interneten a művész szobrának reprodukcióját. A Flammarion kiadó pedig 2000 eurót köteles Davidovicinek fizetni, amiért kiadott egy könyvet a mű reprodukciójával. A bíróság ugyanakkor Davidovici követelése ellenére nem kobozta el az installációt.

Fekete-fehér képen az eredeti Nap-Naf reklám, a színes felvételen Koons alkotása (Kép: Culturebox)

Az először 1988-ban egy New York-i galériában kiállított installáció bejárta a világot, majd végül 2014-ben a párizsi George Pompidou Központban állították ki az amerikai művész alkotásainak retrospektív tárlatán. Franck Davidovici először a kiállításon szereplő, a Christie’s aukciósház által 2007-ben mintegy 3 millió eurós áron (jelenlegi árfolyamon 964,6 millió forint) eladott, a Prada divatcég tulajdonában lévő mű elkobzását kérte a bíróságtól. A szobrot végül egy hónap után a kölcsönadó kérésére eltávolították a tárlatról. Davidovici azzal indokolta kérését, hogy Jeff Koons azonos nevű szobra számos azonosságot mutat az általa 1985-ben a Naf-Naf számára tervezett, több női magazin által is megjelentetett reklámmal.

Jeff Koons szobra a reklám számos “eredeti elemét” átemelte: mindkettőn egy fekvő, rövid barna hajú nő látható, valamint egy kismalac a bernáthegyi mentőkutyák hordócskájával a nyakában – hangsúlyozta a bíróság az ítéletben. A bírák szerint annak ellenére, hogy Jeff Koons pingvineket, illetve a malac nyakán virágokat is elhelyezett, “megállapítást nyert a plágium”. Jeff Koonst korábban többször is elítélték plágium vádjával. A párizsi fellebbviteli bíróság 2017-ben döntött úgy, hogy a Naked (Meztelenek) című művével egy francia fotóművész képét másolta a szobrász. Ez utóbbi mű ugyanannak a sorozatnak a része, mint a Fait d’hiver. 
     

Vezető kép: Nouvel Obs