141 éve, ezen a napon született Pablo Picasso spanyol festőzseni, a múlt század egyik legnagyobb, legismertebb, legsokoldalúbb, és legsikeresebb képzőművésze. Az elsősorban a kubizmus atyjaként számon tartott festőművészről kevesen tudják, hogy már gyerekkorában is fantasztikus – a későbbi, emblematikus alkotásokkal első látásra nehezen összeegyeztethető – művek kerültek ki a kezei közül. Nézzék csak!

061.hu

Picasso 1881-ben született művész családba. Apja már egészen korán elkezdte rajzolni tanítani, nyolcéves korában pedig már olajfestékkel is elképesztően festett. Pablo már fiatal korában a barcelonai akadémia növendékévé vált, később pedig a madridi San Fernando Királyi Akadémián tanult. Legkorábbi festménye, a Picador, 1890-ben készült el, ez valószínűleg a művész legrégebbi fennmaradt festménye.

“Picador,” 1890 (Forrás: Wiki Art Public)

Az elkövetkező néhány évben készült rajzok, festmények elképesztő fejlődést mutatnak – 1890 és 1892 között anatómiai rajzai elkészültekor is még csak kilenc-tizenkét éves volt.

“Férfi torzó” 1893 (Forrás: Wiki Art Public)

Alig 13 éves korában indult el művészi karrierje, ezekben az években a realizmus felé fordult, amelyet a naturális ecset- és valósághű színhasználat, valamint a hétköznapi témák megfestése jellemzett. Szeretteiről festett portrét, kedvelt témái voltak a katolikus hit ihlette jelenetek is. Kiemelkedő elsőáldozó nővéréről, Loláról készült 1896-os nagyszabású festménye.

“Elsőáldozás”, 1896 (Forrás: Wiki Art Public)

Picasso a századfordulón lépett Kék periódusába, abba a szakaszba, amely a modernista esztétikába vezette. Míg a hagyományos ízlésű emberek inkább gyermekkori munkájukat részesítik előnyben, maga Picasso magasabbra tartotta későbbi avantgárd művészetét.

“Négy évbe telt, míg megtanultam úgy festeni, mint Raffaello, de egy egész életbe, hogy úgy fessek, mint egy gyerek” – szól a művész híres idézete.

Forrás: mymodernmet.com