Elkészült a debreceni Déri Múzeum felújítása: az intézmény kedden nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt – hangzott el hétfőn, a projektet záró rendezvényen.

MTI

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2008-ban nyert pályázatot az akkori tulajdonos Hajdú-Bihar megyei önkormányzat a múzeum felújítására. A munkálatokat két tulajdonosváltás is nehezítette – utalt a polgármester arra, hogy az intézmény közben előbb állami tulajdonba került, majd ismét a város tulajdona lett, mint ahogy eredetileg is Debrecené volt az 1926 és 1928 között városi pénzből épült múzeum.

 A megújult múzeummal az alapító Déri Frigyes emlékének is adóznak, aki hagyatékát Debrecennek adományozta, de a róla elnevezett múzeum 1930 májusi megnyitóját már nem élhette meg – mondta Papp László. Hozzátette: ma a Déri Múzeum nem pusztán a Déri-hagyaték bemutatóhelye, hanem a város kulturális életének zászlóshajója, amelyhez hozzátartozik a vidéki Magyarország legnagyobb kortárs galériája, a Modem is.

Angi János múzeumigazgató elmondta: a hagyományokhoz igazodva az épület első emeletén továbbra a város néprajzi gyűjteménye látható, a második emeleten pedig a Déri-gyűjteményt mutatják be. Munkácsy híres képe, az Ecce homo ma is ott áll, ahol 1929 óta – jegyezte meg az igazgató. A beruházáshoz az Európai Unió és a kormány 617,8 millió forint támogatást nyújtott az Észak-alföldi Operatív Program keretében. Az installáció kivitelezéséhez 2015 januárjában további 92,6 millió forintos támogatásban részesült a projekt, valamint a szükséges önerő biztosításához összesen 17,6 millió forint támogatást ítéltek meg a debreceni önkormányzatnak.

A fejlesztés eredményeként igényesen és korhűen felújított, akadálymentesített múzeumi épület jött létre. A Déri Múzeum kiállításait átépítették és új attrakciókat alakítottak ki. Korszerűsítették az épület teljes elektromos és gépészeti rendszerét, kicserélték a külső nyílászárókat, megújult az épület homlokzata és a díszterem, a pinceszinten pedig új kiállítási teret – Csodakamra – alakítottak ki.