Megnyílt a lengyel főváros legmagasabb templomának számító Isteni Gondviselés Temploma, amelyet a hála jeléül emeltek az 1791-ben elfogadott első lengyel alkotmányért, valamint az 1989-ben visszanyert szabadságért, és amelynek alapkövét először 1792-ben rakták le.

MTI

A város déli részében, a Wilanów negyedben a hívek adományaiból 160 millió zloty (11,3 milliárd forint) költséggel épült, négyezer férőhelyes épület főtemplomában a Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek által bemutatandó első, délelőtti szentmisén részt vesz Andrzej Duda elnök és Beata Szydlo kormányfő is. Az átadást a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepre, a függetlenség napjára időzítették. Ezt annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év után újra független állammá vált.

pl_warsaw_temple_of_divine_providence_lower_church

A templom építését az úgynevezett négyéves szejm, vagyis a lengyel országgyűlés határozta el még 1792-ben, hálából az 1791. május 3-án elfogadott lengyel alkotmányért. Az alapkövet először 1792. május 2-án tették le, de az ország felosztása miatt az építés el sem kezdődhetett. A két világháború közötti időszakban is kísérletet tettek az építésre, ezt a második világháború akadályozta meg. A szejm a rendszerváltás után, 1998. október 23-án hozott határozatot a templom – mint az 1989-ben visszanyert szabadság jelképe – felépítéséről. Az új alapkövet, amely tartalmazza az első, 1792-es alapkő darabját is, 2002-ben rakták le.

Az építkezést szakmai és politikai viták kísérték. Az első, 2000-es pályázaton nyertes építészeti tervet – amely szerint a templom egy növényekkel befuttatott, dombot formázó betonépítmény lett volna – egyesek túl elvontnak találták. Az egy évvel később kiválasztott végleges terv az eredeti, 18. századi terv klasszikus formáját idézi. A baloldali pártok 2014-ben ügyészségi eljárást kezdeményeztek amiatt, hogy a templom épületében létesülő, II. János Pál pápának szentelt múzeumot állami költségvetésből támogatják. A végül megsemmisített eljárás során az előző lengyel kormány azzal érvelt, hogy a 60 millió zlotyt (4,2 milliárd forint) érő támogatás csak a múzeumi részt illeti, ami összhangban van az ország művelődési politikájával.

miejsce_muzeum_jana_pawla_ii_i_prymasa_wyszynskiego_na_terenie_swiatyni_opatrznosci_bozej

A 75 méter magas, 3000 négyzetméter területű templomot egy hatalmas, 30 tonna rézzel fedett kupola koronázza. A többfunkciós építmény földszintjét maga a szentély foglalja el, amelyben egyelőre csak a legszükségesebb berendezések kaptak helyet, többek között a 12 tonnás, márványból készült oltárkő. A szentély berendezésére a következő években további 30 millió zlotyt (2,1 milliárd forint) szánnak. A lengyel szenteknek ajánlott kápolnákat neves lengyel és külföldi művészek alkotásai díszítik majd. A templomot a kápolnák befejezése után szentelik fel.

Az első emeleten elhelyezkedő múzeumi részen kívül az épület fontos része az altemplom, ahol nemzeti panteon létesült. Itt nyuszik többek között a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Ryszard Kaczorowski, a második világháború utáni emigráns lengyel kormány utolsó elnöke.Az átadás alkalmából Michal Lorenc neves lengyel zeneszerzőnek az 1050 éves történetre visszatekintő lengyel kereszténység kulcsmozzanatait felidéző, Szövetség című négyrészes oratóriumát mutatják be péntek este a templomban. Az oratórium a London Symphony Orchestra előadásában, Lee Reynolds vezényletével lemezen is megjelenik. A brit karmester a pénteki varsói bemutatón a krakkói Beethoven Akadémia zenekarával lép fel.

Fotók: szaszlyk21.deviantart.com, Wikimedia