Szerdán leplezték le a londoni Westminster-apátságban azt a különleges ólomüveg ablakot, amelyet II. Erzsébet királynő tiszteletére tervezett David Hockney brit művész.

MTI

A Királynő ablaka, amely II. Erzsébet hosszú uralkodásának állít emléket, fákkal és virágokkal teli kék, zöld, sárga, narancs, pink és vörös színben pompázó tájat ábrázol. A 81 éves művészt a királynő vidék iránti szeretete és saját szülőföldje, Yorkshire tájai ihlették.

Az ólomüveg ablak a londoni Westminster-apátságban, a brit uralkodók koronázási templomában az északi kereszthajót világítja meg. A királynő sok szállal kötődik a Westminster Abbeyhez: ott tartották az esküvőjét 1947-ben, és ott tették fejére a koronát is 1953-ban.

A színes ablak az egyik síküveg ablak helyére került. Az alkotás 1,8 méter széles és 6 méter magas, az ólomüveg ablakot a yorki Barley Stúdióban készítették el Helen Whittaker üvegművész közreműködésével.

Hockneyt 2012-ben II. Erzsébet királyi érdemrenddel (Order of Merit) tüntette ki. Ezt az elismerést a festők közül korábban csak Lucian Freud kapta meg.

A nagytiszteletű John Hall, a Westminster esperese elmondta, hogy azért választotta Hockneyt, mivel ő a legnagyobb élő kortárs brit művész. Felidézte, hogy Hockney a felkérésre azt válaszolta: túlságosan elfoglalt, ezért nem tud fél évet szánni a munkára, és valóban, másnap el is küldte neki a vázlatot.

David Hockney hét évtizedes pályafutása alatt először tervezett ólomüveg ablakot. A festő a pop art képviselőjeként elsősorban új technikák alkalmazásával hívta fel magára a figyelmet. Számos művet alkotott például iPad és iPhone segítségével. Az ólomüveg ablakot is iPaden tervezte, mint mondta, természetes választás volt, hiszen a tablet képernyője is hátulról van megvilágítva, csakúgy mint az ablak.

Fotó: thetimes.co.uk