Elkezdődhet a Munkácsy-negyed kialakítása, valamint a CsabaPark kulturális rendezvénytérré fejlesztése Békéscsabán, ahol a beruházásokra kiírt közbeszerzések győzteseiről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

MTI

A Munkácsy-negyed egy részének kivitelezését a közgyűlés döntése értelmében a budapesti székhelyű SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. végezheti bruttó 369 millió forintért. A projekt során rehabilitálják a Széchenyi-liget zöldfelületeit, ott útburkolatok cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák telepítését, az Élővíz csatornán egy fastég kialakítását, tanösvény létrehozását és parkgondozást terveznek. Építenek egy olyan “színes játszóteret” is, amely Munkácsy festészetének világát tükrözi. Ugyanehhez a projekthez tartozik a Gőzmalom tér és az Élővíz-csatorna fejlesztése, amelyet két békéscsabai cég, a Bólem Építőipari Kft. és a Galéria Invest Kft. végezhet csaknem bruttó 350 millió forintért.

A beruházás a Gőzmalom tér és az Aradi vértanúk ligete rehabilitálását, valamint a Beliczey-kert felújítását célozza, része a növényállomány rekonstrukciója, gyalogos- és kerékpárút kialakítása, utcabútorok, gőzmalom fogaskerék térelemek kihelyezése, a közvilágítás korszerűsítése, valamint térfigyelő kamerák telepítése. Mindkét beruházást a korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Zöld város kialakítása elnevezésű pályázatán elnyert összesen egymilliárd forintból finanszírozzák. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy a munkaterületeket október első felében átadják a kivitelezőknek. Mindkét projektet jövő szeptember végéig kell lezárni.
 
A Munkácsy-negyed kialakítása – mely fizikailag részben ugyanazon a területen valósul meg, amelyen a zöld város projekt fejlesztéseit végrehajtják – szerepel a Modern Városok Programban is. Egy szeptemberi kormányhatározat szerint Békéscsaba 2020-ig csaknem 3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a pécsi Zsolnay-negyed vagy az egri vár mintájára kialakítandó kulturális negyed fejlesztésére. A Munkácsy-negyedbe a tervek szerint mintegy húsz békéscsabai intézmény, épület, egykori kúria és park tartozik majd; a város több pontjára kihelyeznék Munkácsy egy-egy művének nagyméretű reprodukcióját, az arra alkalmas helyi épületeken fényfestést alkalmaznának és kialakítanának egy Munkácsy-negyedet képviselő logót is.
 
A közgyűlés döntött a CsabaPark fejlesztéséről is, a helyi Kopp Export-Import Kft. bruttó 215 millió forintért építhet a területen új látogatóközpontot legkésőbb 2018. október végéig. A Nagy Akantusz Kft. bruttó 156 millió forintból egy új fogadóépületet épít fel a park Körte sori részén, a kivitelezésnek szintén 2018 október végéig kell elkészülnie. Utóbbi épület a tervek szerint bormúzeumként funkcionál majd, és a Csabagyöngye szőlő népszerűsítését szolgálja; a látogatóközpontban pálinkamúzeumot alakítanak ki. A forrást ez esetben is a már korábban elnyert uniós TOP pályázat közel 1,3 milliárd forintos keretéből biztosítják.

A CsabaPark fejlesztésének egyik fő célja, hogy a jövőben ott rendezhessék meg az országos népszerűségre szert tett Csabai Kolbászfesztivált a jövőben a jelenlegi helyszín, a Sportcsarnok helyett, ezért a csapadékvíz-elvezetését, közművesítést, vizesblokkok kialakítását is elvégzik a területen – mondta el Sódar Anita. Egy szeptemberi kormányhatározat szerint a kormány a Modern Városok Program keretében külön is támogatja a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztését egymilliárd forinttal. A CsabaPark fejlesztését a kormány nyáron nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

Kép: Munkácsy Negyed