Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtök délután a fővárosi Millenáris parkban. Az idei rendezvény író díszvendége Daniel Kehlmann német író, aki a Budapest Nagydíjat vehette át a fesztivál nyitóeseményén.

MTI

Az elmúlt 25 évben a könyvfesztivál nem engedett a minőségből, az infrastruktúra színvonalából, nem lett szekértáborok harcának vagy személyes ellentéteknek sem áldozata, sem eszköze, miközben népszerűsége nőttön-nőtt – hangsúlyozta a megnyitón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Hozzáfűzte: a könyvfesztivál a rendszerváltozás utáni lassú konszolidáció éveiben olyan szellemi horizontot jelölt ki Magyarország számára, amely évről-évre “kitartóan emlékeztet minket arra, mihez is tartsuk magunkat“.

Prőhle Gergely szerint az irodalom helyzetét, népszerűségét tekintve nincs ok a borúlátásra, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy érdemes a nyomtatott és digitális világ okos összekapcsolására törekedni, amelyre jó példa a PIM keretein belül működő 20 éves Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) is.

A 2018-as könyvfesztivál ország díszvendége Szerbia. Vladan Vukosavljevic, a délszláv ország kultúráért és médiáért felelős minisztere a megnyitón kiemelte: a könyvfesztiválnak köszönhetően a szerb kultúra és irodalom szimbolikusan visszatérhet Budapestre, ahol a 19. század első felében az első modern szerb kulturális intézmények megalakultak. A miniszter példaként említette az 1826-ban Pesten alapított, és ma Újvidéken működő Matica Srpskát, a szerb nép legrégibb közművelődési, népművelői és tudományos intézményét, amely szintén bemutatkozik könyvfesztiválon.

Daniel Kehlmann német író, a fesztivál díszvendége, miután átvette a Budapest Nagydíjat a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A megnyitót követően pódiumbeszélgetésen vett részt Daniel Kehlmann német író, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége.

Nagyszerű és méltán kedvelt irodalom Daniel Kehlmanné, műveit könnyed és szemléletes filozofikusság, érzékeny rezignáció és hallatlanul pontos korismeret jellemzi – hangsúlyozta a német szerzőt laudáló Darvasi László író. Hozzátette: Daniel Kehlmann történetei filmszerűek, élénkek és lenyűgözően tudatosak.

“Nálad a komponáltságban magabiztosabb szerzőt aligha ismerhetünk” – fogalmazott Darvasi László, aki szerint Daniel Kehlmann irodalma nem állítja, hogy birtokában van “az emberi élet értelmének, a lélek úgynevezett titkainak, sőt inkább folyamatosan arról beszél, hogy nincs ilyen”.

Daniel Kehlmann irodalma átlátja az emberi cselekvés esendő tereit, van érvényes víziója a világról. Kitüntetett érdeme, hogy látja, mi a jó a kor emberében, és mi nem – emelte ki Darvasi László, aki köszöntőjében megemlékezett “a másik lobogó hajú labancról”, a két éve elhunyt Esterházy Péterről is.

Kitért arra is: a könyvfesztiválra jelent meg magyarul Daniel Kehlmann a harmincéves háború vérzivataros korában játszódó új regénye, amelynek főszereplője Tyll, a legendás német tréfacsináló. “Ez a sapkás bolond, ez az igazmondó voltaképpen alteregó is. A szabadság gyermeke, a földi szabadság megváltója, akinek a szép, a szkepszis színes cérnáival átszőtt története akár a mi történetünk is lehet. Szerintem az lesz” – fogalmazott Darvasi László.

A Budapest Nagydíjat Gál Katalin, a könyvfesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke és Nagyné Varga Melinda, a fővárosi önkormányzat kulturális főosztályvezetője adta át. A díj Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikus- és könyvművész alkotása.

A Millenáris parkban vasárnapig összesen 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget, amely több mint 170 program közül is válogathat.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •