Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A határon túl élő magyarok bemutatkozó fesztiváljait a családok éve programsorozat keretében rendezik. Márciusban Csongrádon a vajdaságiak, június elején Nyíregyházán a kárpátaljaiak, ezúttal a debreceni Nagyerdőben az erdélyi magyar családok találkoztak, illetve találkoznak az anyaországi családokkal.

MTI

A Békás-tó melletti színpadon Pataki János, a találkozókat szervező Kárpát-medencei családszervezetek Szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy a debreceni fesztiválon is barátságok szövődnek a határ két oldalán élő magyarok között, és az anyaországbeliek kicsit jobban és másként is megismerik a határon túli magyar kultúrát, és azt, “mennyivel más ott vigyázni a magyarságra, mint az anyaországban”.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere szerint a fesztiválnak két üzenete van. Az egyik felhívni a figyelmet, hogy a család az egyik legfontosabb közösség, “jól működő családok nélkül nincs egészséges társadalom”. A másik az összetartozás, a történelem során különböző országokba sodródott magyarok ezer éves kapcsolatának megerősítése.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke felidézte, hogy a magyar kormány 2018-at a családok évének, azon túlmenően a külhoni magyar családok évének nyilvánította. Ennek folytán az idén jóval nagyobb figyelem összpontosul határon innen és határon túl a családra, amely a nemzeti megmaradás alapja – tette hozzá. Majd idézte Knopp Máriát, aki a családot a legfontosabb boldogság- és egészségvédő faktornak nevezte.

Fűrész Tünde felhívta a figyelmet a Köldökzsinór-programra, amelynek keretében határon innen és határon túl ugyanolyan támogatást kapnak a kisgyerekes családok: a megszülető gyerekek után egyszeri anyasági támogatást kapnak, valamint a babakötvényt is ugyanúgy igénybe vehetik. Eddig ötezren igényelték ezt a támogatást, és az igénylők fele erdélyi volt – jegyezte meg, majd azzal zárta szavait, hogy “Magyarország számára minden magyar gyermek kincs, és minden magyar gyermek megszületését támogatjuk”.

Soós Zoltán, a marosvásárhelyi természettudományi múzeum igazgatója a külhoni magyarság megmaradása tekintetében is fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány támogatja a határon túli magyar családokat. Hozzátette: mára már Erdély is vonzó lett a magyarországi magyarok számára, sokan ott alapítanak családot vagy vállalnak munkát.

Az erdélyi magyar családok debreceni fesztiváljára több mint négyszázan érkeztek Erdélyből, de több hazai település képviselői is ott vannak a Nagyerdőben, ahol estig tartó színes programokon vehetnek részt.

Fotó: kronika.ro


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •