Plágiummal vádolja Hajdu Szabolcsot Vitézy László rendező, mert ugyanazt a címet adta új filmjének, mint ő az 1979-ben készült alkotásának. A Balázs Béla-díjas filmrendező a Facebook-oldalán írt nyílt levelében tiszteletlenségnek nevezte az újrahasznosítást és felszólította Hajdut, hogy változtassa meg filmje címét. Hajdu bevallotta, tegnap látta először a Kádár-korszak egyik emblematikus alkotásának tartott filmet, de szerinte a két Békeidő jól megfér egymás mellett.

061.hu

“Elloptátok a címemet!” – így reagált a címegyezőségre Vitézy László közösségi oldalán. Azt írta: a Békedidő mint cím sokak számára szimbolikus és foglalt. Címplágiumról beszél, amit tiszteletlenségnek, műveletlenségnek és ostobaságnak tart.

“Tisztelt Hajdu Szabolcs! Nyilvános támadást nem lehet messengeren megválaszolni. Nem fogadom el, hogy nem változtatja meg a filmje címét, mert így akaratlanul is összemosódik a két film, amit én az Ön filmes ideológiájából és munkatársai névsorából/Schilling Árpád és Sárosdy Lilla/ kiindulva nagyon rosszul viselek”

– írta Facebook-oldalán Vitézy, akinek filmje a Kádár-korszakban szimbolikussá vált, annak idején elnyerte a 29. mannheimi filmfesztivál nagydíját is.

Az új magyar filmes generációhoz tartozó Hajdu Szabolcs, a Fehér tenyér, a Bibliotheque Pascal és az Ernelláék Farkaséknál rendezője az M1 Híradónak azt mondta: Vitézy László posztjából értesült a problémáról. A filmet nem ismerte, most nézte meg. Azonban úgy érzi, nem lopás az, hogy ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető, és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két hazai alkotás megfér egymás mellett.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mai Facebook-posztjában erre reagálva Vitézy László azt írta:

 “Soha nem gondoltam, hogy velem kezdődik a világ. Nagyon nagy hangsúlyt fektettem az előttem élő filmesek – akár személyes – megismerésére. A Budapesti Iskola dokumentarista játékfilmjeit lehet nem szeretni, de tudni kell róluk! Ebben az esetben nemcsak a saját filmemért szólok, hanem a forgatókönyvíró Szalay Györgyiért, az irányzat egyik mesteréért, Dárday Istvánért és az operatőr Pap Ferencért – annak a két frontos harcnak a nevében, amit akkor vívtunk a fennálló rendszer és a saját szakmánk működési gyakorlata ellen”.

A filmrendező hozzátette, annak örül, hogy Hajdunak tegnap sikerült végre megnéznie a ő, 30 évvel ezelőtt készített filmjét és tetszett neki. „Ajánlom a VÖRÖS FÖLD-et, a JUTALOMUTAZÁST-t és a HARCMODOR-t is. Még egyszer kérem, változtassa meg a bemutatás előtt álló filmje címét-nem fér meg egymás mellett a két BÉKEIDŐ” – írta Hajdunak.

Vitézy László Békeidő című filmjét 1979-ben mutatták be, és arról szól, hogy egy termelőszövetkezet elnöke nem engedte elnéptelenedni faluját, ezért pedig még a párttal is szembeszállt. Sokan a Kádár-korszak emblematikus alkotásának tartják, annak idején megnyerte a 29. mannheimi filmfesztivál nagydíját is. Hajdu Szabolcs azonos című új filmje, amely április 23-án a koronavírus-járvány miatt egy online platformon debütál, emberi viszonyokon keresztül járja körbe a dominancia és a kiszolgáltatottság kérdését.

Kiemelt fotó: Mészáros János / MTI