Hétfőn kezdődött volna az O.Z.O.R.A Fesztivál, ha a pandémia közbe nem szól. Aki figyelte a járvány előtti beharangozókat, sejthette, hogy a 2020-as kiadás is tartogat izgalmas fellépőket, új neveket, akiknek a koncertjeit remélhetőleg 2021-ben bepótolhatjuk majd. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár zenei érdekességet.

MIKLÓS KATA – 061.hu

A main stage-en hallhattuk volna a LOUD-ból ismert Eitan Reiter legújabb projektjét, az Out of Orbitot. Az izraeli fiatalember az elmúlt bő egy évtized alatt számtalanszor tett le minőségi munkát az asztalra mind a már említett psytrance projektjével a LOUDdal, mind a saját nevén futó „technós” alteregójával.

Eitan úttörőnek mondható a tekintetben is, ahogyan a különböző hangzásokat ötvözi, ezzel áttörve a stílusok között húzódó, láthatatlan határokat. Az Out of Orbitnak is ez a legfőbb ismérve, nincs kategorizálás vagy megkötés, sem szabályok vagy ismert klisék. De van benne egy kis LOUD és felfedezhető benne a hamisítatlan eitanreiteres hangzás.

A Dome-ban zenélt volna Luigi Tozzi & Antonio Ruscito. Az olasz srácok évek óta ismerik egymást, dolgoztak is már együtt, de a Fesztiválon eddig csak külön-külön jártak.

A Dome-ban debütált volna Dr. Motte és Gabriel Le Mar közöse, az RCO – Radical Chill Out. A kollaboráció 2019-ben született az első albummal együtt. Érdemes végighallgatni. Izgalmas ötvözet a kettejüké. A Carpe Sonum Records kiadványán megtalálható az ambient, a downtempo és az experimental is.

A Kiasmost az izlandi zeneszerzőpáros Ólafur Arnalds és Janus Rasmussen alkotja. A kettejük találkozásából létrejött kollaboráció 2009-ben öltött testet és idén a Dragon Nestben léptek volna volna fel. A producerek imádnak kísérletezni, a minimal, experimental techno berkein belül tökéletes átmenetet képeznek a modern elektronika és a klasszikus zene között. És hogy mennyire sokszínűek… jól mutatja a BAFTA-díjas Ólafur koncertje, amelyet a Sydney-i Operaházban adott 2015-ben. A felvétel idén májusban került fel teljes egészében a Youtube-ra.

Janustól egy kicsit mást emelnénk ki. Az elmúlt hónapok bezártságában egy videósorozatot indított, ebben kezdő producereknek, a zeneírással most ismerkedőknek ad segítséget hétről hétre.

Tipper két szettet is játszott volna. Valószínűleg a Dragon Nestben legutóbbi albumát hallgathattuk volna meg tőle élőben. A 2019-es Jettison Mind Hatch a saját kiadójánál a Tippermusic-nál jelent meg. A brit születésű David Tipper a tört ütemre specializálódott, zenéiben a trip hop, nu-skool és breakbeat elemei hangsúlyosak. A Dome-ba egy downtempo dj-settel érkezett volna.

Az Ambyss egyik különlegessége Legowelt. A holland Danny Wolferst zeneileg nagyon nehéz lenne behatárolni és nincsen is rá szükség(e). Egyedisége meghatározza őt az elektronikán belül. Ha nem ismernénk a zenéjét, a hozzáállása már extrán szimpatikussá teszi, ugyanis a saját weboldalán keresztül teszi közzé a különböző zenei eszközök (Roland Juno 106, Korg Mono/Poly, Yamaha DX200, Oberheim Matrix 1000… etc.) hangmintacsomagjait. ITT lehet közülük szemezgetni és letölteni, amelyik tetszik!

https://soundcloud.com/legowelt-official/ambient-trip-commander

A Pumpui névsorát erősíti a görög duó, a Jokasti & Nek, amely nyers, néhol hipnotikus, experimental technoban utazik. A csapat egyik tagja a main stage-ről (is) már jól ismert Martian Arts, akinek van egy futó projektje az Eat Statices Mervvel közösen. Ez pedig a Strontium Dogs, amely tavaly a nyitóceremóniát követő első fellépő volt a main stage-en.

 

ILYEN VOLT…

Vannak zenék és szettek, amelyek egy életre belénk égnek és milyen jó, hogy legalább vannak, mert általuk tudunk emlékezni és kicsit újra élni az elmúlt nyarat. Összegyűjtöttünk pár általunk kedvelt fesztivál szettet.

Ajja

 

Beyond The Wall – A Floyd Experience

 

Eat Static

James Monro

ON3

Perfect Stranger

Regan

Psysex

Sensient

Sonic Species

Sumiruna

VHK

Ha további szetteket hallgatnál, érdemes böngészni a Fesztivál hivatalos Soundcloud csatornáját, ahol színpadokra bontva is kereshetsz évekre visszamenően.

Címlapfotó: Horváth Péter Gyula