Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Napokban jelent meg a Simple Minds sokadik válogatás albuma, ami nem is lenne esemény, viszont mivel Magyarországon háttérhatalmi összeesküvések, és egyéb csalafintaságok miatt nem volt különösebben népszerű a zenekar, de ez a 18 számos 40: The Best Of 1979-2019 című válogatás jó alkalom lehet arra, hogy a nyolcvanas évek egyik kulcszenekarát helyzetbe hozzuk.

PZL – 061.hu

A Simple Minds mindig is adott az erős arculati elemekre, így a klipekre is, aminek köszönhetően a nyolcvanas évek végén az MTV-nek hála itthon is megismerhettük a zenekar alapslágereit, de – hogy tovább rugózzunk a témán – de ez sem volt elég, hogy a hazai közönség kiköveteljen magának az egyébként rendszeresen turnézó zenekartól egy koncertet a Multimediától. Talán ez is lehetett az oka, hogy itthon nem lett különösebb kultusza a Simple Mindsnak, miközben a nyolcvanas években majdnem akkora sztárok voltak, mint a U2, teltházas stadionturnékat bonyolítottak a világ körül, de hozzánk csak 1998 júliusában jutottak el, a siófoki Beach House-on léptek fel.

A 40: The Best Of 1979-2019 című válogatás egy gyorstalpaló, ugyanakkor a tracklista nem tartja a kronológiát, és nem is közli a dalok megjelenési dátumait sem. Persze, több is veszett Glasgownál. tt az I Travel a vegytiszta new wave-felvétele az Empires And Dance-ről, és kb. az el is mondható a lemezről, hogy egy-egy kócosabb újhullámos felvételt követnek jellegzetes újromantikus, illetve power-popos kísérletek.

A Sons and Fascination-ről például itt a Love Song… Ahogy haladunk előre az időben, úgy lett populárisabb a zenekar, úgy készítettek egyre profibb, egyre nagyobb költségvetésű klipeket, hogy aztán a nyolcvanas évek végére a minőségi pop egyik legfontosabb zenekara lettek. A Simple Minds azért is fontos, mert esszenciálisan maga a nyolcvanas évek, és mivel a teljes évtizedet átöleli a karrierjük, a zenekar fejlődésén kimutatható miképpen változtak a trendek, mik voltak azok a kis elmozdulások, azok az innovációk, amelyek aztán hatottak magára a popiparra is. Jim Kerr zenekara kapitális nagy slágereket írt, ott van például a Hypnotised, a SeeThe Lights, a Chelsea Girl, szóval igazi prémium popot hallhatunk, new wave-es előélettel, igen kellemes arányokban.

Simple Minds
40: The Best Of 1979-2019
Universal
18 szám 78 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •