Szabó Magda ma is sokak egyik legkedvesebb szerzője, a 105 éve született és 15 éve eltávozott írónő életművét idézi meg egész napos rendezvénysorozattal a Várkert Bazár október 15-én. A közönség gyerekelőadásból, színházi produkciókból, filmvetítésből és irodalmi beszélgetésből válogathat, és Szabó Magda köteteket is felajánlhat hátrányos helyzetű családoknak és gyerekeknek az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével.

061.hu

Szabó Magda Kossuth-díjas író-költő-műfordítóként az irodalom szinte minden területén kipróbálta művészi tehetségét. Pályája kezdetén verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé külföldön is, miközben színpadi művei is sikereket arattak. Életműve mellett életfelfogása is fontos üzenettel bír: „Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók” – írta a Születésnap című regényében.

Október 15-én Szabó Magda szerteágazó írói világának sokféleségét és szellemi értékeit elevenítjük fel a Várkert Bazárban. Az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamara előadást élvezheti majd a fiatal közönség Nyári Detti és Tűzkő Sándor előadásában. Látható lesz a nagysikerű regényből készült Az ajtó című filmdráma is, Helen Mirren főszereplésével az Oscar-díjas Szabó István rendezésében.

Szabó Magda műveiben visszatérő gondolat, hogy az ember nemcsak elszenvedi, hanem alakítja is életét, kellő támogatással és erővel békét és nyugalmat teremthet maga körül: a kisebbrendűség leküzdésére védőszérumot, a boldogság eléréséhez pedig recepteket kínált, melyeket ezúttal dr. Keczán Mariann irodalomtörténész segítségével lehet majd megismerni.

Az írónő állatszeretete legendás volt, két legkedvesebb macskája nevében leveleket is fogalmazott, őszintén, humorral és öniróniával vallva magáról. A Magda, a Szabó című előadás ezen a különleges szemszögön keresztül tárja fel az író, a nő, a szerelmes asszony világát férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Az előadást Porkoláb Gyöngyi ötlete alapján írta és rendezte Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett színésznővel bújik a hőn szeretett állatok bőrébe és a házaspár karaktereibe.

Irodalmi színházat ígér a Szelíden és szilárdan című darab: Gajdó Delinke színésznő bravúros előadásában elevenedik meg Szabó Magda alakja, megidézve gyökereit, családját és imádott férjét, valamint életének legfontosabb helyszínét, Debrecent.

Szabó Magda életművéhez hozzá tartozik a tenni vágyás, a segítőkészség is, ennek szellemében a Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével könyvfelajánlásokat is gyűjt a nap folyamán. Olyan használt, de jó állapotú Szabó Magda köteteket várnak a közönségtől, amelyet hátrányos helyzetű családoknak fognak eljuttatni, elsősorban a gyerekekre gondolva például a Tündér Lala vagy az Abigél népszerű történetével.