Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 474
 •  
  474
  Shares

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) június 4-én a Ludovika TV-n sugárzott emlékműsorral, továbbá egy tematikus webináriumi emlékkonferenciával emlékezik a Trianoni Békediktátum 100. évfordulójára. Az előadások, amelyek 2020 őszén tanulmánykötet formájában is elérhetők lesznek, szekciókra bontva ITT tekinthetők meg. Az emlékműsort az egyetem YouTube csatornáján és Facebook oldalán lehet majd követni.

061.HU

Az NKE 2020 februárjában hirdette meg a nemzeti összetartozást középpontba helyező, elsősorban fiataloknak szóló programsorozatát. A Trianon 100 keretében az NKE egyetemi oktatói és kutatói, valamint a téma elismert szakértőinek segítségével próbálja bemutatni a Trianonnal kapcsolatos komplex kérdéseket. Ezek közé tartozik például az elmúlt száz év mérlegének megvonása, a téma közigazgatási, rendészettudományi, hadtörténelmi és diplomáciatörténeti vonatkozásainak egyedi megjelenítése. A kutatómunka eredményeként egy minden eddiginél részletesebb térképtár és tanulmánykötet is készül. Mindemellett az egyetem a fiatalok megszólítására esszé- és fotópályázatot is hirdetett.

2020. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján egy egész napos emlékkonferenciát tervezett az egyetem, de a járványügyi helyzetből adódóan a rendezvény a Ludovika Tv stúdiójába költözik át, ahol reggel 9 órától délután két óráig emlékműsort láthatnak az érdeklődők. Az elismert szakértők közreműködésével megvalósuló programban többek között szó lesz a békeszerződés előzményeiről, annak a nemzetpolitikára, a honvédelemre, a fiatalokra és a kultúrára gyakorolt hatásairól, valamint az intézmény által meghirdetett programok eddigi eredményeiről is beszámolnak majd az egyetem vezetői, kutatói és oktatói. Így többek között bemutatják a Trianonról készült emlékkötetet is.

Ezen a napon egy tematikus webináriumi emlékkonferencia 28 előadása is elérhetővé válik a Ludovika Webináriumban, a Trianon 100 menüpont alatt. Az előadások, amelyek 2020 őszén tanulmánykötet formájában is elérhetők lesznek, szekciókra bontva tekinthetők meg a https://ludovikawebinar.uni-nke.hu/hu/channels oldalon.

Az emlékműsort az egyetem YouTube csatornáján és Facebook oldalán lehet majd követni.

Tervezett program :
9:05 Köszöntő, Koltay András rektor (NKE)
9:15 Trianon 100 emlékév az NKE-n – Kis Norbert fejlesztési rektorhelyettes (NKE)
9:30 Emlékkötet Trianonról 1. rész – Csikány Tamás tudományos rektorhelyettes (NKE)
9:50 Emlékkötet Trianonról 2. rész – vendég: Barna Attila egyetemi docens, Töll László ezredes, tudományos munkatárs (NKE)
10:10 Mi vezetett Trianonhoz? – vendég: Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár (NKE), Nagy Szabolcs, főlevéltáros (Veszprém Megyei Levéltár)
10:45 Szerződés vagy diktátum? – vendég: Vizi László Tamás tudományos főigazgató-helyettes (Magyarságkutató Intézet) és Szakály Sándor főigazgató, egyetemi tanár (VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár)
11:20 Fiatalok és Trianon – vendég: Csengei Zoltán és Szabó Mátyás, hallgatók (NKE)
11:30 Trianon a filmvásznon – Koltay Gábor filmrendező
11:55 Trianon után – Négyesi Lajos ezredes, egyetemi docens (NKE) és Fülöp Mihály egyetemi tanár (NKE)
12:25 Trianon és a magyar honvédelem – Balla Tibor alezredes,
kutatóprofesszor (NKE) és Kaló József egyetemi docens (NKE)
13: 00 Az ismeretlen Trianon – Ablonczy Balázs történész (MTALendület Trianon 100 Kutatócsoport)
13:20 Trianon a digitális térben – Hargittai Zsolt ügyvezető igazgató,
(Smart Printing House)
13:35 Trianon a nemzeti emlékezetben – Töll László ezredes, tudományos munkatárs és Hatos Pál igazgató, Közép-Európa Kutatóintézet (NKE)
14:05 Gyertyagyújtás Trianonra emlékezve


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 474
 •  
  474
  Shares