Moldovában azonosították a Veronából tavaly novemberben ellopott 17 értékes reneszánsz és barokk festmény rejtekhelyét, a minden idők egyik legjelentősebb – átszámítva 4,5-6 milliárd forint összértékű – olaszországi műkincsrablása ügyében 13 személyt, többségében moldovai állampolgárt tartóztattak el.

MTI

A gyanúsítottak elfogását Flavio Tosi veronai polgármester jelentette be kedden, hozzátéve, hogy reméli, a festmények mind jó állapotban fognak előkerülni. A letartóztatásokat keddre virradóra hajtották végre, 10 moldovai és három olasz állampolgárt vettek őrizetbe, kilenc személyt a Moldovai Köztársaságban, négyet Olaszországban. A lefogottak között van a múzeum biztonsági őre is, aki szolgálatot teljesített a lopás estéjén.

A tettesek november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló vagyonőrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be. A rablók elvitték világhírű művészek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el.

A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni – közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók kelet-európai megbízóknak dolgoztak. A képeket a biztonsági ember gépkocsijával vitték el, majd erről egy másik autóba szálltak át.  A festmények együttes értéke 15-20 millió euróra (4,5-6 milliárd forint) tehető.