Legfeljebb néhány száz pályaműre számítottak, végül több mint 1500 érkezett az MTVA dalszövegírói pályázatára, amelyet a forradalom 60. évfordulójára hirdettek meg. A döntés innentől a közönség kezében van: a zsűri által kiválasztott legjobb 10 dalszövegre november 2-ig, szerda éjfélig lehet szavazni a petofilive.hu-n.

MAPET – 061.hu

A Petőfi Rádió és a Petőfi TV közös pályázata egy ötven éve született dallamra, az Avanti ragazzi di Budapest (Előre, budapesti srácok) című olasz dalhoz várt új, 1956 emlékére írt szövegeket. A szerzemény az egyik legnépszerűbb olasz futballklub, az SS Lazio elsőosztályú csapatának egyik indulója, amelyet szurkolói keménymagjuk évtizedek óta énekel hétről-hétre a stadionokban változatlan szöveggel.

ragazzi495

A győztes a beküldött több mint 1500 pályázat közül a zsűri által kiválasztott 10 pályaműből kerül ki. A dalt a Magyar Rádió stúdiójában rögzítik szimfonikus zenekar, énekkórus és szólóénekesek közreműködésével, s a Petőfi Rádió is játszani fogja. A legsikeresebb szövegírókra pénzjutalom vár: az első díjazott 500 ezer, a második 350 ezer, a harmadik 150 ezer forintot kap. A közönségszavazás pénteken indult, annak a napnak a 60. évfordulóján, amelyen de facto győzött a forradalom: 1956. október 28-án megalakult a Magyar Ifjúság Forradalmi Pártja, a Központi Vezetőség tűzszünetet rendelt el, az eseményeket egyértelműen forradalomként és szabadságharcként értékelte.

Borcsik Attila, azaz DJ Izil, a Petőfi Rádió vezető zenei szerkesztője és a zsűri egyik tagja megkeresésünkre elmondta: igencsak meglepődött a beküldött pályaművek mennyiségén és egységesen magas színvonalán. Az 1500 dalszövegből csupán néhány akadt, amely színvonalban elmaradt a mezőnytől. „Bár a legtöbb szerzemény különálló költeményként is megállja a helyét, a témától eltérő vagy túlzottan elvont szövegekkel sem nagyon találkoztunk” – fűzte hozzá.

A dal eredetét nehéz visszakövetni, ám szinte biztosan az ’56-os forradalom 10. évfordulójára, a kommunista elnyomás ellen küzdő budapesti forradalmárok emlékére született. Első verzióját először a híres római Salone Margherita színház politikai varietéműsorában adták elő 1966-ban, a 70-es évekre jobboldali körökben már igen népszerűvé vált dal szövegének végleges változata pedig a trieszti Ifjúsági Front (Fronte Della Gioventu) zenekara, az FdG Trieste nevéhez köthető. (Arról, hogy mit jelent ez az induló a Lazio szurkolóinak, és mit jelenthet nekünk, magyaroknak, bővebben ITT olvashat.)

Az Avanti ragazzinak egyébként már több magyar szövege is létezik. A Romantikus Erőszak már 2013-ban elkészítette a saját változatát, a Magyarok Világszövetsége pedig 2014-ben írt ki pályázatot az indulóra, mivel méltatlannak találta, hogy a magyar közvélemény mindaddig alig hallott „szabadságharcunk megbecsülésének erről az egyedülálló formájáról”.

Néhány hónapja az 1956-os emlékév dalának Desmond Child Egy szabad országért című dalát is megválasztották. Kijelenthető, hogy a szerzemény nem rabolta el a közönség szívét, ráadásul vihart kavart, amikor kiderült, hogy a magyar származású amerikai zeneszerző  ’56-os dala egy korábbi műve, a Miami Egyetemnek írt sporthimnusz újrahasznosítása. Igaz, a szerzeményt nem bocsátották kereskedelmi forgalomba.

Vezető fotó: mediaklikk.hu