Televíziós életműdíjat alapított a Golden Globe-gálát szervező HFPA, a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók testülete. Az elismerést elsőként a legendás televíziós, Carol Burnett kapja a januári ceremónián.

MTI

A díj alapítását Meher Tatna, a HFPA elnöke jelentette be a napokban a Golden Globe-jelölésekkel egyidejűleg. Az újságírószervezet kedden a honlapján számolt be arról, hogy a televíziós életműdíjat Carol Burnett veheti át és az elismerést egyúttal róla is nevezik el. A 85 esztendős színésznő korábban ötször nyerte el a Golden Globe-díjat televíziós kategóriákban egyebek mellett a The Carol Burnett Show című műsoráért.

A komikát és énekesnőt a január 6-i Golden Globe-díjátadón ünneplik majd televíziós pályafutásáért a Beverly Hilton Hotelben. A Golden Globe-gála közvetítését világszerte sok millióan nézik. A díjátadón a Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének szavazatai alapján a legjobb televíziós és filmes alkotókat és produkciókat ismerik el.

A HFPA hosszú ideje tiszteleg a film kiválóságai előtt filmes életműdíjával, a Cecil B. DeMille-díjjal, a Carol Burnett-díjjal pedig ezentúl évente köszönti majd a televíziózás kiemelkedő egyéniségeit. Meher Tatna méltatásában kiemelte, hogy Burnett több mint 5 évtizeden át nevettette meg a közönséget, ő volt az első nő, aki egy szórakoztató műsor – a The Carol Burnett Show – házigazdája lett. Ugyancsak első nőként elnyerte mind a Mark Twain-díjat, mind a Kennedy Center életműdíját.

Fotó: Vanity Fair