Pokorni Péter, a Széphárom Közösségi Tér művészeti tanácsadója mutatja be a Nullahategy olvasóinak nemcsak a kiállítási teret, a kétszáz éves Horváth-házat, hanem a “nagy ceruzaháborút”: a világháborús eseményekre vetett gyermeki tekintetet.

061.hu

Az anyag a Pedagógiai Múzeum gyűjteményéből és más közgyűjteményekből, illetve magántulajdonban lévő családi hagyatékokból állt össze, az első világháború idején keletkezett gyerekrajzokból adva válogatást. A családi hagyatékok érdekessége, hogy két olyan kislány, Kőszegi Bella és Petrich Kató rajzai is láthatók, akikből később grafikus és festő lett. A kiállítás bemutatja a hajdani gyermeki mentalitásokat, és megidézi a gyermek által megtapasztalt hátországi mindennapokat (az apa, idősebb testvér távolléte, az áruhiány, jegyrendszer, hadikórház stb.) és a közvetlenül nem látott világot, a csatateret.

A korabeli budapesti tárlatok anyaga elveszett, közvetett forrásokkal rendelkezünk róluk. A kiállítás rajzait a korabeli gondolkodás szerinti gyermeklélektani kutatások, a háborús pedagógia és az önkifejezés igénye hozta létre. A képek a személyiségfejlődés lenyomatai, pedagógiai módszerek és vizuális kultúra közvetítői, ugyanakkor esztétikai élvezetet nyújtó munkák, és alkotói életművek kiindulópontjai is.

A videót készítette Csete Borbála és Kerekes András