Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 228
 •  
  228
  Shares

Bármennyire közhely, hogy a remény hal meg utoljára, a jelenlegi veszélyhelyzetben nincsen más, amibe kapaszkodni lehet. Mint ismert, kormányhatározat mondja ki, hogy augusztus 15-ig tilos bármilyen rendezvény megtartása, és a vidéki gyakorlattal ellentétben még a kerthelyiséggel rendelkező lokálok sem nyithatnak meg egyelőre a fővárosban. Cikksorozatunk második részében újabb budapesti helyeket szólaltattunk meg. Arról kérdeztük őket, hogyan vészelik át a következő időszakot. A koronavírus-járvány okozta helyzetben senkinek nincsenek illúziói, nehéz időszak előtt áll az egész hazai szórakoztató- és zeneipar, és nagy kérdés, hogy a végén ki marad talpon. 

MIKLÓS KATA – 061.HU

A járvány után szépen lassan restartol mindenki, remélhetőleg egy jobb verzióban, mint a járvány előtt – Berta Zsuzsi, A38

Nehéz szívvel viseljük, hogy a nyári szezonnak a jelenlegi állás szerint búcsút mondhatunk”- reagált megkeresésünkre az A38 digitális marketing vezetője. Berta Zsuzsi mindazonáltal hangsúlyozta, bíznak benne, hogy a vészhelyzet lecseng és a kormány az aktuális rendelkezéseken enyhíteni fog. Az A38 a vészhelyzet bejelentése óta zárva van, egyik rendezvényüket sem tarthatták meg. A belső stáb java home office-ra állt át. Ezt mind anyagilag, mind a szervezetmenedzsment oldaláról nagyon nehéz kezelni, megszorítások nélkül nem is menne – jelezte, hozzátéve, hogy bár az elmaradt külföldi fellépős koncerteket eddig zömében sikerült áttenni egy későbbi időpontra, a forint devalvációja miatt az új ajánlatok tartása is extra kihívást jelent. Arra a kérdésre, vajon milyen változásokat hozhatnak a koronavírus-járvány következtében meghozott korlátozó intézkedések, elmondta: a digitális tartalomfogyasztás, illetve -gyártás láthatóan előtérbe került, rengeteg innovatív és viszonylag normális monetizációs lehetőséggel bíró online platform jelent meg a piacon.

Ezeknek lehet örülni, főleg hogy a legnagyobb disztribútorok (YouTube, Spotify) nem igazán mertek nagyot lépni az előadóművészek segítésében és motiválásában. Ellenben több a lehetőség exkluzívabb, vagy akár bensőségesebb keretek között az előadókkal egy-egy “kanapékoncert” során kapcsolatba lépni: a StageIT például egyértelműen erre céloz. A nemzetközi és hazai közösségi kampányok szintén segítenek láthatóságot adni a zenei szcénának, itt inkább az a kihívás, hogy a színes tematizációt és online toborzást a kezdeményező felek hosszútávon is meg tudják tartani

– fejtette ki. A nyárról koncertpiaci értelemben szerinte egyelőre még nem lehet túl sokat mondani azon túl, hogy a kilátások bizonytalanok, mindazonáltal reménykednek a szabadtéri helyszínek újranyitásában.

Nagyon rossz belegondolni abba, hogy a pezsgő külső tereinket – legyen szó a Tetőteraszról vagy az Orrteraszról – idén nyáron nem biztos, hogy megtölti a közönségünk

– fogalmazott.

Érdeklődésünkre reagálva közölte: leginkább a túléléssel számolnak. Pozitívum, hogy nem kellett elbocsátani senkit, de a lebonyolítói stáb zöménél – különösen a vendéglátó csapat esetében – sajnos a munkaviszonyt 4 órára át kellett állítani. A produkciós stúdiók szerencsére üzemelnek, június végéig bezárólag a Petőfi Irodalmi Ügynökséggel és az MTVA-val való közös együttműködésben több mint 500 zenei, irodalmi és társművészeti produkciót rögzítenek, május 10-től kezdve pedig 10 héten keresztül minden vasárnap 10 zenekart felléptető online streamfesztivált közvetítenek a Hajóról – természetesen közönség nélkül. Hozzátette: folyamatosan bővítik az A38 YouTube-csatornáján elérhető koncertfelvételeket.

A digitális koncertarchívumunkat helyeztük a kifelé irányuló kommunikáció középpontjába, hogy a közönség négy fal között se maradjon minőségi élőzenei élmények nélkül

– magyarázta.

Mint mondta: bíznak benne, hogy a bezártságot követően a közönség még nyitottabb lesz majd az újdonságokra. Részükről pedig hangsúlyozta, hogy a korábbiaknál is nagyobb figyelmet fordítanak majd a hazai produkciókra.

Az A38 bár mindig misszióként tekintett a tehetséges magyar előadóművészek monitorozására, ez a fókuszunk a piaci körülményekre való tekintettel még erősebb lesz. Szorítunk azért is, hogy a korlátozások feloldásával a távolságtartás helyett a közeledést fogja a budapesti közönség gyakorolni, ami reméljük, hogy idővel a korábbihoz képest nagyobb látogatószámot fog jelenteni nekünk

– emelte ki.

Fotó: A38

A jövőt illetően elmondta: mivel az A38 legfőképpen nemzetközi turnék helyszíne, ezért nem kérdés, hogy a szezon kiesésével ezen a területen még sok kihívással fognak találkozni. Szerinte a leghamarabb jövő évben állhat helyre a rend, „és ne legyen igazunk, hanem hamarabb” – tette hozzá. Berta Zsuzsi szerint a járvány lecsengése után „szépen lassan restartol mindenki, remélhetőleg egy jobb verzióban, mint a járvány előtt. Személy szerint az a véleményem, hogy kifejezetten sok előnnyel jár, hogy a saját magánéletünkre és belső tereinkre ekkora figyelem tud most összpontosulni, legyen szó személyi vagy szervezeti szintekről”.

Elképzelhető, hogy az az éjszakai élet, amit ma ismerünk, a jelenlegi szereplőkkel soha nem tér vissza- Akvárium Klub

Tervezhetőség szempontjából mindenképp fontos volt látni, meddig állnak majd fenn a rendezvényeket érintő korlátozások. Az, hogy mostanra van egy irányadó dátum, valamelyest újraindította a booking folyamatokat, hiszen a zenekarok, managementek számára is lett végre egy kiindulási pont, ami alapján össze tudják rakni a következő egy-másfél évük menetrendjét – reagált az Akvárium Klub sajótosztálya megkeresésünk nyomán az augusztus 15-ig tartó tömegrendezvényeket tiltó intézkedésre. A Budapest szívében található szórakozóhely közölte, bár a dátum egyelőre kőbe van vésve, és nagyon bíznak benne, hogy augusztusra valóban sikerül felülkerekedni a víruson, több nemzetközi turné kapcsán 2021 év végéről, 2022 elejéről tárgyalnak, mert az utazási korlátozások minden bizonnyal jóval augusztus 15. után is fennállnak majd, és egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik ország mikor és milyen mértékben tervezi a korlátozások enyhítését, feloldását.

Hozzátették: sokszor esett szó korábban arról, hogy a túlkínálat az őszi szezonban reális nehézségnek tűnik majd, hiszen a klubok az átszervezések miatt a szokásosnál több programmal, és a megszokottnál talán valamivel korábban vágnak bele az őszi szezonba, a nagy szabadtéri helyek pedig tovább kitolják az őszi működésüket, valamint több fesztivál is nyár végére, ősz elejére torlódik fel. A tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozások feloldására kihirdetett augusztusi dátum ezt a jóslatot még inkább beteljesíteni látszik, így a piacon kialakult torlódást is figyelembe vették, mikor pár koncertet inkább 2021 első felére tettek át, mivel könnyen elképzelhető, hogy a nagy versenyben olyan rendezvényeknél is csökkenhet a nézőszám, amivel korábban garantált telt házként számoltak – írták.

A klubszezonnak heteken belül vége, az Akvárium Klubban pedig ritkán vannak nyáron koncertek vagy bulik, viszont azt remélik, a teraszt hamarosan megnyithatják a vendégek előtt.

Fotó: Akvárium Klub/Munkácsy Barbara

Nincs haditervük, pont a rengeteg bizonytalansági faktor miatt. Folyamatos az újratervezés a lehetséges kimenetelekre. Mindeközben pedig egyeztetnek és megoldásokat keresnek a partnerekkel úgy, hogy lehetőség szerint mindenki túlélje ezt a válságot.

Ez egy küzdelmes időszak, a végtelenségig nem tudjuk elnyújtani.

Azt, hogy miként érkezünk meg az őszi klubszezonra, például nagyban befolyásolja az is, hogy nyáron milyen feltételek mellett tudjuk megnyitni a teraszunkat – ha egyáltalán meg tudjuk – lesz-e lehetőségünk legalább valamennyi bevételt termelni – fejtették ki.

A klubok és helyek oldaláról nézve a Covid-19 járvány lehetetlen helyzetbe hozta a teljes zene- és kultúripart, amely elsőként hasalt el, és valószínűleg utolsóként fog felállni. Az előbb említett mindennapos küzdelem áldozatok nélkül sajnos nem megy, különösen úgy, hogy teljesen bizonytalan az időtartam, amit kezelni kell. A végtelenségig természetesen senki nem tudja finanszírozni a fennmaradást, és eljön az a pont, ahol a saját – és ez vonatkozik az egész iparágra – erőfeszítéseinken túl szükség lesz külső segítségre is. Ha ez nem történik meg, elképzelhető, hogy az az éjszakai élet, amit ma ismerünk, a jelenlegi szereplőkkel soha nem tér vissza

– írták.

Vendégoldalról nézve minden attól függ, hogyan és mikor lábalunk ki a járvány okozta gödörből. Milyen személyes tapasztalatokat szereznek az emberek, mennyire érzik közelinek vagy kézzel fogható veszélynek még a tömeget, illetve lesz-e, marad-e miből mulatni. A szórakozás, koncertre járás vagy bulizás iránti igény a Klub szerint nem fog elhalni.

Felhőtlenül szórakozó, boldog vendégekkel képzeli a jövőt az Akvárium Klub. De komolyra fordítva a szót – tették hozzá, minden attól függ, hogyan és mikor lesz ennek vége. Milyen mély nyomokat, sebeket ejt és hagy maga után a vírus.

Az augusztus 15. csak egy előirányzott dátum, de jobb ezt tudni, mint teljes bizonytalanságban tapogatózni – Pálffy András, Budapest Park

“Természetesen mi is azt szeretnénk, ha minél előbb kinyithatnánk a Budapest Park kapuit, de első az egészség és a biztonság. Ugyan az augusztus 15. csak egy előirányzott dátum, de jobb ezt tudni, mint teljes bizonytalanságban tapogatózni” – fejtette ki véleményét a tömegrendezvényeket országszerte tiltó intézkedés kapcsán a Budapest Park alapítója. Pálffy András közölte: számukra ez azt jelenti, hogy még a nyitvatartásuk október végéig tervezett meghosszabbításával is lőttek a szezon több mint felének. De azon dolgoznak, hogy az idénre meghirdetett koncerteket egy későbbi időpontban megtartsák, még ha ez azt is jelenti, hogy sűrűbbek lesznek a programnapok. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy augusztus 16-án biztonságban kinyithatnak. A Budapest Park stratégiai igazgatója úgy látja, a járványhelyzet nem csak az idei nyarat szabja át, hiszen világszerte olyan helyzetbe hozta az embereket, amihez hasonlót még sosem tapasztaltunk.

Együtt kell megtanulnunk alkalmazkodni a gyökeresen megváltozott körülményekhez. Természetesen tudjuk, hogy nem csak mi, de sok vendégünk is nehéz helyzetbe került. Bennünk is rengeteg még a kérdőjel, de ami a legjobban foglalkoztat minket, hogy a közönségünk mennyire szívesen megy majd koncertekre a karantén után. Csak bízni tudunk benne, hogy alig várják, hogy kiereszthessék a gőzt!

– fogalmazott. 

Fotó: Budapest Park

Portálunk azon kérdésre, hogyan vészeli át a Budapest Park az előttünk álló, bizonytalan időszakot a következőket mondta:

a járvány miatt kialakult helyzetre úgy gondoljuk, hogy erre senki nem volt és nem is lehetett felkészülve. Itt nem csak a szórakoztatóiparra gondolunk, hanem bármilyen területre, amely jóformán ellehetetlenült a koronavírus miatt. A Budapest Park abból a szempontból speciális hely, hogy szezonálisan működünk, és minden évben alapjaitól építjük újjá. Az előkészítés időszakában is rengeteg tevékenység zajlik – a programszervezésen és lekötéseken túl a hirdetések tervezése és elkészítése, a reklámfelületek vásárlása, illetve a tényleges technikai előkészítés. Március közepére előkészítettünk már mindent a szezonra, 90 százalékon álltunk az építkezéssel, ami rengeteg költséggel járt, bevételünk viszont egyáltalán nincs. A mi esetünkben elmondható, hogy az elővételes jegybevételünk minden egyes forintját a meghirdetett rendezvényeink előkészítésére költjük, amelyeket meg is valósítunk, amint lehetséges. Gazdaságilag a járvány okozta károk jelenleg még felmérhetetlenek. Azt is nehéz megjósolni, a szórakozási szokások mennyiben változnak meg, hiszen még nem voltunk ilyen helyzetben

– magyarázta.

Aggasztónak nevezte, hogy egyik napról a másikra maradtak munka nélkül az olyan szakemberek (pl. hang- és fénytechnikus, turnémenedzser, road, de ide sorolhatjuk a vendéglátást és még egy csomó szakmát), akik kifejezetten az események napján dolgoznak. Jövedelem nélkül egy idő után kénytelenek lesznek más munka után nézni, holott nélkülük senki sem tud olyan színvonalon rendezvényt szervezni, mint eddig tette – hangsúlyozta. Szerinte biztosan rengeteg dolog megváltozik a járvány kifutása után, nem csak a szórakoztatóiparban, de mindenhol. Pálffy András ugyanakkor bízik benne, hogy pozitív irányba is dőlhet a mérleg, hiszen a jelenlegi helyzetben mindenki sokat tanulhat – önmagáról vagy a környezetéről egyaránt.

Őszintén reméljük azt is, hogy a kulturális szféra túléli ezt a helyzetet, és képes lesz talpra állni, hiszen enélkül nagyon sivár világra ébrednénk a járvány után. Reméljük, hogy a közönségünk a több hónapos karantén után kifejezetten vágyni fog arra, hogy újra önfeledten szórakozhasson, és átadhassa magát az élőzene varázsának. Úgy képzeljük, hogy a nap, amikor újra kinyithatunk, életünk legnagyobb bulija lesz

– fogalmazott.

Beletelhet 2-3 évbe, mire a jelenlegi válság rendeződik – Ágoston Dániel, Dürer Kert

A Dürer Kert kommunikációs vezetője a 061.hu-nak elmondta, már várták az április 30-ai bejelentést, amelynek értelmében augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem lehet megtartani idehaza. Az eleve nehéz körülményeket ugyanis tovább nehezítette, hogy a komplett szektornak bent állt a pénze a produkcióknak elutalt előlegekben, ezeket pedig csak vis maior esetén utalják vissza a menedzsmentek, illetve a zenekarok.

Ezzel együtt továbbra sem könnyű a helyzet, hiszen egyéni és nemzetgazdasági szinten is óriási kiesést okoz az, hogy gyakorlatilag az egész nyár törölve lett. A kulturális célú szolgáltatások ugyanis a hazai gazdaság hozzáadott értékének 1,5 százalékát teszik ki, és teljes munkaidőben mintegy 80 ezer embert foglalkoztatnak

– fogalmazott. Bár a jelen helyzet aligha tesz lehetővé más megoldást, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hamarosan bevezethetők lesznek enyhítések, szeptembertől pedig valamelyest normalizálódni fog az élet.

Fotó: Dürer Kert

Ágoston Dániel szerint soha nem látott módon alakítja át a koronavírus-járvány a korábbi bulizási szokásokat. Véleménye szerint, időbe fog telni, míg visszatér a fizetési kedve az embereknek, és biztosan időbe fog telni az is, hogy az emberek egyáltalán bevállalják a nagyobb tömegben való részvételt. Ez utóbbin fog segíteni majd a vakcina. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy az előbb említett forgatókönyv ellenkezője történik majd. Mivel az idei nyár tulajdonképpen elmarad, így az is bőven benne van, hogy a hazai közönség egy része az első adandó alkalommal bele fog fejelni a megengedett bulikba. A külföldi vendégeknél viszont ez sokkal lassabb lesz, hiszen az ő esetükben talpra kell álljon a turizmus is, ami megint csak akkor fog komolyabb erőt venni magán, ha lesz az oltóanyag – magyarázta. A Dürer Kert is azon dolgozik, hogy minél több koncert kerüljön át egy későbbi, új időpontba illetve, „kivárunk és kitartunk, kezet mosunk. Mást aligha tehetünk” – reagált Ágoston Dániel arra kérdésre, hogyan vészelik át a következő – bizonytalan – időszakot.

Szerinte nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni a járvány hatásait illetően. Mindazonáltal „biztos nagyon menő lesz a maszk, ami az ázsiai országokhoz hasonlóan jó eséllyel ugyanolyan hétköznapi kellékké válik, mint a zsebkendő, vagy a sapka, de a társas érintkezés és a szociális élet magától lazítani fog azokon a félelmeken, amik még most, frissen bennünk vannak. Ennek oka pedig egész egyszerűen az lesz, hogy hozzá fogunk szokni a koronavírus jelenlétéhez, illetve ahhoz, hogy szezonálisan fel-felbukkanhat” – fejtette ki. A Dürer Kert PR és média menedzsere biztos benne, hogy rendeződni fog „a jelenlegi káosz, de beletelhet 2-3 évbe, mire ez megtörténik”.

Nagyon fontos, hogy támogassuk a magyar zenészeket, művészeket – Hámori Icsi, PONTOON

Hasonlóan a többi piaci szereplőhöz, a PONTOON életébe is gyökeres változást hozott a jelenlegi helyzet – közölte a Lánchíd pesti oldalában megbúvó szórakozóhely társtulajdonosa. Bármennyire nehéz is lelkileg mindaz, ami történik, Hámori Icsi hisz benne, hogy amit eddig felépítettek, nem fogja egy világjárvány semmissé tenni.

Idegesítően optimista vagyok, úgyhogy még hiszek ebben a nyári szezonban is, bár biztosan teljesen más lesz az üzemelés, mint amit eddig megszoktunk

– fogalmazott.

Elmondta, jelenleg is a nyitáson dolgoznak, és ha a budapesti kerthelyiségek megkapják a nyitási engedélyt, szeretnének minél gyorsabban kinyitni, egyelőre koncertek, bulik nélkül.

Biztosan lesz igény a bulik nélküli kikapcsolódásra is, ebből a szempontból nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem tudok jobb lokációt Budapesten, bár eléggé elfogult vagyok

– fűzte hozzá. A jövőt illetően nem szeretett volna spekulációba bocsátkozni, de azt üzente:

mindenki maradjon egészséges, és nagyon fontos, hogy támogassuk a magyar zenészeket, művészeket! A nyitással járó előkészületeken túl, ezzel is foglalkozunk!


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 228
 •  
  228
  Shares