Eltávolították Recep Tayyip Erdogan török elnök monumentális szobrát a nyugat-németországi Wiesbaden egyik teréről, ahová egy már javában zajló művészeti fesztivál keretében helyezték ki az aranyszínű alkotást, amely heves reakciókat váltott ki a helyi lakosok körében.

MTI

A helyi hatóságok a Twitter mikroblogportálon közölték kedd este, hogy a város végül az installáció eltávolítása mellett döntött, mivel a továbbiakban “nem garantálható” annak biztonsága. A hétfőn felállított, négy méter magas alkotás a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein 2003-ban ledöntött híres szobrát idéző pózban, jobb kezével előre mutatva örökíti meg a török elnököt. Recep Tayyip Erdogan támogatói és kritikusai kedd este gyűltek össze a szobornál, ahol – a rendőrség szóvivőjének elmondása szerint – csupán szóbeli összecsapásokra került sor, erőszakos cselekmény nem történt. A Wiesbadener Kurier című helyi lap azonban a város egyik illetékesét idézve arról számolt be, hogy fizikai összecsapásra is sor került, és “éles tárgyak is előkerültek” a helyszínen.

A rendőrség egy videofelvételt is kiposztolt arról, ahogy egy tűzoltókocsi a szerda reggeli órákban eltávolította az addigra már szidalmakkal telefirkált szobrot. Az alkotás felállítása sokkolta a helyi lakosok egy részét. “Rengeteg hívást kaptunk olyan itteni lakóktól, akik nem értették, hogy mi történik – az emberek számára nem egyértelmű, hogy a szobor a fesztivál részét képezi” – mondta korábban a város egyik illetékese. A Wiesbadener Kurier szerint a helyi hatóságok korábban engedélyezték a fesztivál szervezőinek egy “emberszerű szobor” felállítását, nem tudván, hogy az alkotás Erdogant fogja ábrázolni. A wiesbadeni állami színház művészeti igazgatója, Uwe Eric Laufenberg védelmébe vette az installációt, amely szerinte a szólásszabadság megnyilvánulása. “Azért emeltük ezt a szobrot, hogy párbeszédet kezdeményezzünk Erdoganról” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a “művészetnek a valóságra kell reflektálnia”.

Laufenberg szerint noha ezt nem lehet könnyű megérteni, “egy demokráciában minden véleményt tolerálni kell”. A múlt hét csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó Wiesbadeni Biennálé témája a “Rossz hírek”. A török elnök szeptember végén hivatalos látogatásra érkezik Berlinbe. A vizit híre már jóval az időpont bejelentése előtt közéleti vitához vezetett Németországban, többek között azért, mert a politikus korábban Németországban tömeggyűléseken felszólította a németországi törököket, hogy ne illeszkedjenek be a németek közé.

Kép: Sputnik