Eredetileg pirítós vagy kétszersült lehetett Marcel Proust híres süteménye, a madeleine nevű keksz – derül ki Az eltűnt idő nyomában című regényhez írt kéziratos vázlatokból, amelyek első ízben jelennek meg nyomtatásban Franciaországban csütörtökön.

MTI

A regény 1907-ben született egyik első vázlatában Proust meghatottan emlékszik vissza a mézes pirítós ízére. Egy későbbi verzióban a pirítóst kétszersült váltotta fel, míg végül a harmadik változatban emlékszik vissza arra a madeleine kekszre, amellyel a nagynénje megkínálta. A három kéziratos változatot három Moleskine-füzetben jelenteti meg a Saint-Peres párizsi kiadó.

“Ez az epizód Az eltűnt idő nyomában titkos motorja” – vélte a kiadó. “A három kiadatlan füzet révén helyreállítható a prousti univerzum emblematikus pillanatának irodalmi családfája” – tette hozzá. Az eltűnt idő nyomában több ezer oldalához hasonlóan a 268 oldalas piszkozat is hemzseg az áthúzásoktól és a jegyzetektől, nyomon követhetők benne a 20. század egyik legnagyobb francia írójának útkeresései. Proust madeleine-je közhely lett a francia nyelvben: az emlékek felidézési mechanizmusát kiváltó érzékelés megnevezésére használják.