Szenzációs, elveszettnek hitt szobrok kerültek elő a Budai Várnegyedben, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből. A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint 100 éves eredeti szobrokat, melyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették. A szakemberek egy különleges, vörös mészkőből készült, díszített kézmosó medencét, számos kőfaragványt és épülettöredéket is találtak a törmelékek alatt.

061.hu

A Nemzeti Hauszmann Program részeként zajló fejlesztés során elsőként a pincerendszer feltárását kezdték meg a szakemberek. Az itt végzett kutatások eredményeként a törmelék alól kerültek elő azok az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok, amelyek eredetileg a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették.

A Mikula Ferenc (1861-1926) által készített – eddig elveszettnek hitt – szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe. Másolataik jelenleg is a Halászbástyán állnak. A mintegy 2 méteres szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, és bár mindkettőnek hiányzik a feje és karjaik, részletes kidolgozásuk és sérüléseik alapján egyértelműen eredetiként azonosíthatók. A munkálatok során előkerült egy tömött, vörös mészkőből készült, gazdagon díszített medence, vélhetően egy úgynevezett lavabo is, melyet a keresztény liturgiában a kézmosáshoz használtak. A lelet pontos kormeghatározása jelenleg is tart a Budapesti Történeti Múzeumban.

A videót készítette: Lakatos- Szabó Fruzsina és Ragács András