Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Már számtalanszor próbálták leírni a világ keletkezésének képletét, de eddig a számsorokból mindig hiányzott a makk. Már pedig a Jégkorszak – A nagy bumm című rajzfilmben egységnyi (azaz 1 db.) makk elgurulása is elég ahhoz, hogy ne a Marson, hanem a Földön alakuljon ki élet.

PZL – 061.hu

Persze, ehhez a képlethez szükség van még Motkányra is, aki nemcsak a sajátos teremtésmítoszhoz jó alany, de a pénzügyi siker képletének a leírásához is: végy egy bejáratott rajzfilmszériát, legyen ez a prehisztorikus lényekkel teli kisállat simogató. És persze, vannak nagy dögök is, mamutok például. Mivel az alkotók többet forgatták a Sikerkalauzt és a számlatömbjüket, mint az őstörténettel foglalkozó szakmunkákat, így számtalan olyan fajt tereltek be képzeletbeli rezervátumukba, amik nem éltek egy időben. A “teremtéstörténet” is kb. így lehet komolyan venni, de az a szülő, aki a Jégkorszakból akarja elmagyarázni a fiának a föld keletkezését, az megérdemli, hogy makkon és tobozokon éljen.

ice-age-collision-course-gallery-03

A film olyan, mint egy amerikai vallási szekta new age látomása a teremtésről, wellness faluval, meditációs guruval, mégis olyan egyszerű a történet, mint egy meteorit becsapódás. Az állatok menekülnek a meteoritzápor elől, majd el akarják téríteni a legnagyobb meteorit röppályáját, amihez mágneses kristályokat dobálnak egy völgybe, illetve van a történetben mamutszerelem, generációs mamutkonfliktus, egy ügyetlen lajhár érzelmi csetlései és botlásai, miközben őt is kergeti néhány mindent (pl. a dinoszauruszok pusztulását) túlélt dinoszaurusz. A történet hátterében néha felbukkan Motkány, aki talál egy jégbe fagyott űrhajót, aminek ide-oda rángatja a vezérlő karját, tologatja a gombjait, majd a csillagközi burleszk után nekiütközik egy égitestnek, aminek súlyos (földtörténeti) következményei lesznek. Nem, ez nem egy Lovasi Andás-féle új musical, ez a Jégkorszak aktuális epizódja. 

ice-age

Viszont jók a karakterek, sikerrel animáltak emberi vonásokat, gesztusokat a prehisztorikus szőrmókokba, ami persze joggal várható el a Hófehérke 1937-es bemutatója után. Barack, a mamutlány és a mamutvőlegénye önálló életre készülnek, miközben Manny, nem akarja elengedni a fiatalokat. Ez a film egyik érzelmi szála, kb. rendben is lenne, de az már nem, hogy Motkány és a makk cirkuszi nagyjelenetét a széria 2002-es indulása óta már ötödjére kell megnéznünk, és hiába a szkafander, az űrhajó, ebben a makkos hajszában már nincs több. Diego ezúttal mellékalak, csak azért hagyták benne, mert kölyökmenü figuraként úgyis ő lesz a legnagyobb sztár.

ice-age-collision-course-gallery-02

A kortárs utalások (pl. hashtag), a popzenei motívumok, és egyéb kiszólások pedig csak jutalomfalatok lehetnének, de semmiképpen nem segítenek a film erőltetett és unalomig ismert alapsztoriján, ami nem más, mint a kihalás előli menekülés. A mozi végére már biztosan tudjuk: nemcsak a mamutoknak kéne már kihalniuk, hanem az öncélú, az animáció történetében kismilliószor elhasznált poénoknak is.

Jégkorszak – A nagy bumm
amerikai animációs film
Rendező: Mike Thurmeier
Főszereplők: szőrmókok
Bemutató: 2016. július 14.
Forgalmazó: InterCom


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •