Élő szövet a fémvázon – hangzik a velős leírás a filmtörténet talán legikonikusabb gyilkológépéről. Még ha a T-800-as karaktere mára jelentős jellemfejlődésen is esett át, Arnold Schwarzenegger épp ilyen egyszerűen, ilyen ridegen a legjobb. A leszakadt arc alól megcsillanó fémkoponya, a lángok közül kiemelkedő lidércnyomás beleégett a retinánkba, ahogy a második rész mimetikus polialoidjának, a higanyszerű T-1000-es modell jelenetei is felejthetetlenek. Bár a halálosztó a popkultúra kikophatatlan ikonjává vált, a Terminátor-franchise színvonala egyre csak süllyedt, James Cameron így hát szép csendben visszaszerezte az 1984-es jogokat és ott folytatta a kalandot, ahol abbahagyta, azaz a Terminátor 2 vége után. A korábbi folytatásokat meg nem történtnek tekintő Sötét végzet című új epizód e heti bemutatója alkalmából összeszedtük, amit tudni érdemes az első két etalon moziról.  

061.hu

Terminátor –  A halálosztó (1984)

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap.

 • Lázálomban született meg a Terminator: miután kirúgták a Piranha 2.: Repülő gyilkosok forgatásáról, James Cameron Olaszországba utazott, hogy kérdőre vonja a producereket. Rendkívül rossz passzban volt anyagilag is, ráadásul az úton megbetegedett. Miközben 39 fokos lázzal hánykolódott szállodai ágyában, álmában egy lángok közül kiemelkedő fémvázas rémséget látott. Felriadva azonnal papírra vetette látomását, és már tudta is, hogy mi lesz a következő projektje. Miután jobban lett, továbbgondolta a teremtményét: a fémvázra élő szövetet rajzolt, és megutaztatta az időben.
 • Az olcsó slasher horrorok fénykorában Cameron számára értelemszerűen adódott, hogy megállíthatatlan halálosztját John Carpenter Halloweenje vagy a Texasi láncfűrészes és hasonló mészárolós-menekülős filmek zsánerében mutassa be, de a pontos és alaposan kidolgozott látványterveiről híres rendező, aki korábban a Roger Corman-filmek látványvilágán dolgozott, végül mégsem érte be ennyivel: némi romantikával és a thrillerekre jellemző feszültséggel felturbózott akció-sci-fi-horrorban gondolkodott, amire az adrenalinfüggő tinédzserek és egyetemi professzorok is elismerően csettintenek.

 • A Gale Ann Hurd-del ketten írt eredeti forgatókönyv szerint két ember érkezett volna a jövőből, egyikük pedig azonnal meghalt volna, mivel szilárd tárgyon belül materializálódik. Cameron ezt később kihúzta, mert túl bonyolultnak tartotta. Az eredeti szkript nem tartalmazta Kyle és Sarah románcát sem – ezt a stúdió unszolására írta bele.
 • Eredetileg Schwarzenegger játszotta volna a jófiú Kyle Reese szerepét, a stúdió küldte el neki a szkriptet, Cameron tudta nélkül. Amikor a producerek unszolására a rendező végül találkozott a Conan, a barbár sztárjával (a bajor kolbászairól híres Schatzi nevű német étteremben), színlelt kötekedéssel akarta elidegeníteni a projekttől, a testépítő lelkesedése azonban meglepte. Ugyan a durva német akcentusa miatt hallani sem akart arról, hogy Arnold játssza el Kyle Reese-t, de Schwarzi csillogó szemmel előadott ötletelgetése közben megvilágosodott: ennek a drabális húsgólemnek kell alaktani a halálosztót! Más források szerint Cameront Arnold menedzsere, Lou Pitt dumálta rá arra, hogy ügyfelének passzolja le a terminátor szerepét. Úgy érvelt, Schwarzenegger roppant bénán mutat a szerelmi jelenetekben, csak nevetségessé tenné a Kyle-Sarah szálat, az akcentusa miatt viszont kiválóan tudná hozni a gépi karaktert, ráadásul keveset is kell beszélnie (74 szó).
 • Cameron eleinte egy sovány, alacsony, szikár, szürke bőrben lévő kiborgot álmodott meg Lance Henriksen képében (az évekkel később forgatott A bolygó neve: Halál Bishopja), akinek végül a rendőrtiszt Hal Vukovich szerepét adta a filmben. Az Orion Pictures producereivel történő megbeszélésre be is küldte illusztrációként riasztó faarcával, napszemüvegben Henriksent, aki csak ült némán a tárgyaláson, és ugyan a figurát eladta, izmosabb fickót kértek a szerepre. Az egyik legfőbb jelöltjük az akkor még focista karrierje csúcsán lévő O.J. Simpson volt, de ő szerencsére nem vállalta a filmet.

 • A masina szerepének tisztázása után Kyle kiválasztása következett. Cameron eleinte nem kedvelte Michael Biehn-t, de nem talált nála jobbat, és a forgatáson eléggé a szívéhez nőtt, az egyik kedvenc házi színésze lett: Biehn játszotta az Aliensben a Ripley-t és Newtot védő Hicks tizedest, majd A mélység titkában a karakter negatívját, a félőrült Coffey hadnagyot.
 • Sarah Connor szerepére Cameron egy rakás felmerült név után Debra Winger-t szerződtette, aki az utolsó pillanatban meggondolta magát, és visszamondta a filmet. Ezután választotta ki az akkor még kezdő színésznő Linda Hamilton-t, akiben Cameron meglátta a sebezhetőség és harci szellem kettősségét. Hamilton a forgatás előtt pár héttel bokatörést szenvedett, és még javában pihentetnie kellett volna a lábát, mikor már a menekülős részeket vette fel (ezért is fut sok jelenetben bicegve).
 • A stúdió, pontosabban a filmet közösen finanszírozó Hemdale, Orion és HBO producerei mindenképp azt akarták, hogy a film a gépember vezette kamion felrobbanásával érjen véget, a lángokból kiemelkedő fémvázas rémség stop motion-nel készült jeleneteit elvetették volna. Mivel Cameron nem adta be a derekát, bosszúból befagyasztották a film reklámkampányát. Az Orion Pictures eleve Milos Forman Amedeusától várta a dolláresőt, a Terminatort egy gyorsan oldódó, felejthető quick hitként könyvelték el (ezért is adtak rá csupán 6 millió dollárt a rendezőként még újonc Cameronnak). Schwarzenegger ettől bepöccent és leadta a sajtónak a történteket, a stúdió pedig végül beindította a reklámkampányt, igaz, akkor már csak két hét volt a premierig.
 • A legendák szerint Mike Medavoy, az Orion egyik fejese annyira elégedetlen volt a filmmel, hogy az első produceri vetítésen beállt a projektor elé, hogy a sziluettjének takarásával tüntessen a látottak ellen. A forgatást megelőzően voltak javaslatai a filmmel kapcsolatban – például az, hogy ott legyen vége, amikor a kamion felrobban, és az élőszövetétől megszabadult T-800-as csontváznak nyoma se legyen a végső produkcióban -, mind közül talán az volt a legmeredekebb, hogy Kyle Reese egy betanított kiborgkutya társaságában térjen vissza a múltba. Hm. Az Orion amúgy olyannyira nem bízott a produkcióban, hogy le sem akarta azt vetíteni a kritikusoknak, végül aztán Arnold ügynöke, Lou Pitt közbenjárása kellett ahhoz, hogy tartsanak egy sajtóvetítést. Marketingre ezután se nagyon költöttek, de a kocka már el volt vetve: a kritikusok imádták a filmet, a Time magazin az év tíz legjobbja közé választotta azt, a film pedig első helyen nyitott, hogy aztán a vaskos szóbeszédnek hála ott is maradjon még két hétig, hogy aztán 38.3 millió dolláros bevétellel zárja amerikai mozis pályafutását.

 • A számos nehézség és megpróbáltatás ellenére a film hatalmas sikert aratott, többszörösen hozta vissza a büdzsé összegét, a kritikusok és a nézők egyaránt ódákat zengtek a filmről. A siker után Harlan Ellison beperelte a stúdiót, miszerint a Terminátor ötlete lopás, amelyet ő írt meg először a Soldier és a Demon with a Glass Hand című forgatókönyveiben, melyeket a ’60-as években vetett papírra a Végtelen határok (The Outer Limits) című filmhez. Bár ez nyilvánvalóan képtelenség, a bíróság mégis Ellison-nak adott igazat, ezért anyagilag kompenzálták a bevételből, és feltüntették a stáblistában is a nevét.

Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. A megmaradt emberiségnek hamarosan újabb iszonyattal kell szembenézzen: a gépek elleni háborúval. S most a Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van: elpusztítani John Connor-t, a gépek elleni harc vezetőjét. S minthogy a tervezés időpontjában a tudomány már képes az időutazásra, a Terminátort visszaküldik az időben, hogy John-t még gyerekkorában pusztítsa el. Az emberek azonban szintén felkészültek az eseményre: ők is visszaküldtek egy Terminátort az időben, aminek az a feladata, hogy megvédje az ifjú Johnt. John Connor tehát tinédzser még, amikor életében megjelenik a két Terminátor, hogy végzetes összecsapásban számoljanak le egymással.

 • A forgatás olyan sokáig tartott, hogy az akkor még serdülő Edward Furlong látható változásokon ment keresztül. A sivatagban játszódó részekben például láthatóan fiatalabb, mint a városi jelenetekben. Furlong a film forgatása alatt kezdett el mutálni, ezért különösen fontos volt, hogy utólag szinkronizálja magát. Az eredeti hangja mindössze egy jelenetben hallható, amikor John és a Terminator arról beszél, miért sírnak az emberek. Ez James Cameron ötlete volt, ugyanis szerinte a párbeszéd így sokkal drámaibban hangzik.
 • Eredetileg Michael Biehn játszotta volna a T-1000-es Terminátort, aki az előző részben még pozitív karakter volt. Ezt az elképzelést végül dobták miután úgy ítélték meg, hogy túl zavaros lenne a nézők számára. Mielőtt szerződtették volna Robert Patricket a T-1000-es szerepére, a legesélyesebb jelölt Billy Idol volt, aki végül motorbalesete miatt nem tudta vállalni a felkérést. Robert Patrick akinek Cameron azután ajánlotta fel a T-1000-es szerepét, hogy látta az alakítását a Még drágább az életed című filmben, szigorú futóedzésekkel készült a szerepre, hogy képes legyen úgy nagy sebességgel futni a vásznon, hogy közben ne fáradjon el.

 • Stan Winston és csapata rengeteg munkaórát töltött atomrobbantások tanulmányozásával, hogy Sarah Connor nukleáris rémálma minél élethűbb legyen a vásznon. A mindössze néhány másodperces felvételen látható Los Angelest ábrázoló modellt két napig építették, majd felrobbantották újra és újra.
 • James Cameron megkérte Stan Winston-t, hogy készítsen egy egyedi előzetest a filmhez, amelyet nem a korai felvételekből ollóznak össze. A munkára 150 ezer dollárt különítettek el. Ebben az előzetesben egy futurisztikus gyár látható, amelynek gyártósoráról sorban egymás után érkeznek a T-800-as modellek. Az előzetes azért volt nagyszerű, mert így a rajongók magyarázatot kaptak Arnold Schwarzenegger visszatérésére.
 • A Mad Max – A harag útja című film bemutatójáig a Terminátor 2 volt az egyetlen olyan folytatás, ami úgy nyert Oscar-díjat, hogy az előző részét egyetlen kategóriában sem jelölték. James Cameron pedig hosszasan lobbizott azért, hogy a legjobb női főszereplő kategóriában Oscar-díj-ra jelöljék Linda Hamiltont. Végül a jelölés elmaradt.
 • A T-1000 modell látványos folyékonnyá válását az Industrial Light and Magic készítette (a mára legmenőbb, számítógépes vizuális effektusokkal foglalkozó cég nevéhez fűződnek többek között A Gyűrűk Ura-trilógia lélegzetelállító CGI-jelenetei is), amelynek a feladat miatt hat főről harminchatra kellett duzzasztania a dolgozói számát. Munkájuk 8 hónapot vett igénybe és 5,5 millió dollárba került. E mellett megdöbbentő, hogy összesítve mindössze három és fél percnyi anyagot kellett létrehozniuk. A Terminátor második része volt egyébként az első olyan film, amelynek a költségvetése meghaladta a 100 millió dollárt. És ez volt az első film, ami átlépte a 300 millió dolláros bevételt világszinten.

 • A T-1000-es folyékony anyagát külön kellett megalkotni a forgatás kedvéért. Természetesen olvasztott fémet nem használhattak, ezért egy új ötvözetet kellett előállítani, amely eléggé képlékeny. Az anyagot viszont hidegen kellett tartani, különben könnyen deformálódott. Ezért a legtöbb akciójelenetet egészen hideg körülmények között vették fel, a színészeken látható izzadságot mesterségesen vitték fel a bőrre.
 • A filmben Arnold Schwarzenegger ugyanazt a minigunt (rotációs géppuskát) használta, mint amit a Predator forgatásán.
 • A T-800-as rengeteg sebesülést szerez a film során. A teljesen legyakott T-800-as sminkelése öt óráig tartott, a smink eltávolítása pedig további egy órát vett igénybe.
 • Az alig 700 szavas szerepéért Schwarzenegger 15 millió dolláros gázsit kapott, azaz minden kimondott szóért közel 21 ezer dollár ütötte a markát. Az osztrák húsgólem ezen túl egy Gulfstream III magánrepülőt is kapott a producertől, a gép akkori értéke 14 millió dollár volt.