Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Befejeződött a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója: három ütemben összesen 785 millió forintból újult meg Közép-Európa egyik legnagyobb, 300 hektáros angolkertje.

MTI

A keddi átadóünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta, hogy a kastélykert visszakapta régi fényét és Európa egyik legimpozánsabb parkjává vált a tervezők és kivitelezők munkájának köszönhetően. Emlékeztetett arra, hogy az első ütem 250 millió forintból, míg a most zárult 2-3. ütemek egyenként 270 millió forint valósultak meg. Az államtitkár jelezte, hogy a Nemzeti Kastélyprogramban szereplő dégi kastély szerepel azon nyolc épület között, amelyekre még idén pályázatot nyújtanak be, siker esetén – másfél milliárd forintból – jövőre megkezdődhet a kastély teljes rekonstrukciója is. L. Simon László szerint nem felesleges a hazai kastélykertek rendbetétele, mert olyan sok turistát vonzhatnak, mint a francia és német kastélyok, amelyekre komoly programok épülnek. Úgy vélte, a külföldi példákon alapulva kell saját turisztikai programot indítania Magyarországnak.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műemléki felújításokra rendelkezésre álló, szabadon felhasználható idei keretösszege mintegy 150 millió forint, amelyet teljes egészében Dégre fordítanak. Mint mondta, a forrásból néhány hónapon belül a volt kúriaépület teljes külső felújítása megvalósul. Varga Gábor, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője örömének adott hangot amiatt, hogy a park felújításával a dégi kastély elkezdett felébredni “Csipkerózsika-álmából. Szerinte a fejlesztéseket követően az egész térség hiánypótló nagy turisztikai attrakciója lesz a Festetics-kastély, amely egyszerre szolgálhat kulturális színtérként, esküvői helyszínként és a konferenciaturizmus reprezentatív helyszíneként.

A projekt sajtóanyaga szerint az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciója a legnagyobb volumenű kerthelyreállítás hazánkban a II. világháború óta. Ennek keretében eredeti, 19. századi formájában újult meg az óriási történeti kert. A rekonstrukció második ütemében sor került a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű, alsó és felső Szerpentin-tó kikotrására, a partvonal helyreállítására, az áradásokat meggátoló csatornarendszer rendezésére. A felújítás részeként megújult a tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is.

A harmadik ütem – kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához – magában foglalta a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a kislángi árapasztó csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját. A projektek részeként megújult az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. A beruházás során tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készültek, valamint ismeretterjesztő filmmel, interaktív kiállítási makettel bővült a kastélyban található kiállítás.

A parkfelújítás első üteme tavaly júliusban fejeződött be: 249 millió forintból a mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető, faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg. A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. A parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára. A park falu felőli részén állt a konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •