Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A világ legfinomabb nyalánksága immár több, mint fél évszázada teszi boldoggá az édesszájúakat. Az InStyle.hu összegyűjtött neked számos érdekes dolgot a Nutella világnap alkalmából, amit nem biztos, hogy tudtál kedvenc mogyorókrémedről. Kellemes nassolást!

1. A Nutella őse 1946-ban született meg, amikor egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben. A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el.

2. A Nutella csak 1963-ban kapta mai nevét, amikor Pietro fia: Michele átvette a családi vállalkozás üzemeltetését, és kissé módosított a finomság összetételén.

3. Ugyanez a Michele Ferrero, a Nutella feltalálója ma Olaszország leggazdagabb embere.

4. Több, mint 160 országban vásárolhatsz Nutellát (ma mintegy 195 hivatalosan elismert ország létezik).56be2213d2ec32459eb42dc059419e82_view

5. A Nutellának több, mint 30 millió rajongója van a Facebookon, ezzel a 78. legnépszerűbb oldal a világon (étel-ital szektorban pedig a 16.).

6. Tavaly ünnepelte 50. születésnapját – a jeles alkalomból az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.

7. Számos receptkönyv is megjelent róla – ezek közül egy magyarul is.

8. A Nutella gyártója a világ legnagyobb mogyorófelvásárlója: az összes termés mintegy 25%-át ők használják fel (persze nemcsak a Nutellához: nekik köszönhetjük többek között a Ferrero Rocher-t és a Hanutát is). Ez 100.000 tonna mogyorót jelent évente.

9. Minden évben mintegy 350.000 tonna Nutella készül.

10. A világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát. Igen, ez naponta 35.000 üveg.

large

11. A Nutella 56%-a cukor.

12. Az osztrák Nutella oldaláról a saját neveddel ellátott címkét is nyomtathatsz (az oldal csak német nyelvű, és sajnos nem minden névvel működik, de hátha olyan neved van, ami németül is létezik, csekkold ide kattintva)

nutella-funny113. A Selfridges áruház 2014-ben online is megkísérelte árusítani az egyedi cimkés Nutellát, az érdeklődés azonban akkora volt, hogy nem tudták kiszolgálni az igényeket. Így ma már csak a Selfridges üzleteiben lehet névre szóló Nutellát venni, online sajnos nem.

14. A World Nutella Day-t egy lelkes rajongó alapította 2007-ben. 2013-ban a Nutella gyártója ugyan beperelte őt a név jogosulatlan használatáért, de a közfelháborodás miatt később jobbnak látták ejteni a vádakat. 2015-től hivatalosan is a Ferrero-é a World Nutella Day köré gyűlt közösség (a jogok átruházásáért kapott összeget az ENSZ Élelmezési Világprogramjának ajánlotta fel az alapító).

15. Nutelleria néven ma már olyan falatozók is léteznek a világon, ahol csak Nutellás finomságokat lehet kapni: fánkot, palacsintát, ilyesmit. Legközelebb Bolognában találsz Nutelleriát, de van néhány az Egyesült Államokban is.

Forrás. InStyle.hu (összeállította: Osvárt Judit)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •