Jól érthető, de mégis elgondolkodtató szövegek, gitárzene és profi koncertek. A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company nevét egyre többen ismerik már Magyarországon is, idén nyáron minden jelentős fesztiválon koncerteznek. A zenekart a Bagossy testvérpár, azaz Bagossy Norbert és Bagossy László alapította, Bartis Szilárddal, Tatár Attilával és Kozma Zsomborral. Megjelent az első lemezük, kiadtak egy EP-t is, és bejutottak a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató döntőjébe. A zenekar gitárosával, Tatár Attilával beszélgettünk. 

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Mióta zenélnek együtt a Bagossy Brothers Company tagjai?
2013 májusában alakult meg  zenekar ezen a néven és azokkal a tagokkal, akiket ma is láthat a közönség a színpadon. Mindannyian Gyergyószentmiklósiak vagyunk, régóta ismertük egymást és láttuk egymást játszani különféle zenekarokban. Egyszer csak úgy döntöttünk, hogy összeállunk, együtt zenélünk, saját magunkra fókuszálunk és létrehozunk valami olyasmit, amit addig egy korábbi zenekarunkban sem. Eleinte feldolgozásokat játszottunk, később kezdtünk saját dalokat írni. Folkosabb hangzással kezdtük, később váltottunk egy kicsivel elektronikusabb stílusra úgy, hogy azért a folkos védjegyek is megmaradjanak. A kezdeti gyengébb hangzásnak prózai oka volt: nem voltak jó minőségű hangszereink.

BBC11

Miben lett más a Bagossy Brothers Company, mint a tagok korábbi zenekarai?
Amikor viszont elindult a Bagossy Brothers Company, már volt bennünk tudatosság, elszántság, hogy „most valami különlegeset csinálunk”, valami olyasmit, amit később profi szintre emelhetünk. Azt hiszem, azok a zenekarok viszik hosszú távon valamikre, akik már a legelejétől komolyan veszik magukat, komolyan veszik minden lépésüket. Mi is már akkor erre törekedtünk, amikor csak néhány számunk volt készen. Nagyon pozitívan fogadott bennünket a közönség, ez pedig további motivációt adott és megerősített abban, hogy jó úton járunk. A Bagossy Brothers Company sosem volt hobbizenekar, mindig konkrét célokért küldöttünk és sosem bíztunk semmit a véletlenre. Előre eldöntöttük, hogy a magyar közönséghez, vagy akár úgy is mondhatjuk, hogy az egész Kárpát-medencéhez szeretnénk szólni, ezért is íródnak magyarul a szövegeink.

BBC7-foto Bethlendi Tamás Double Rise

Amikor az ember titeket hallgat, úgy érzi, mintha érett, középkorú zenészek gondolatait hallaná, pedig huszonévesek vagytok. Szerinted miből adódik ez?
A szövegeket Bagossy Norbi írja, aki valóban 23 éves és nem negyven. Leül egy szál gitárral és elkezd játszani, aztán előbb-utóbb valami kialakul. Az elején sokszor nem is tudja, hogy miről szól majd a dal, de aztán lesz belőle egy remek refrén… Mindig egy érzés, egy pillanat inspirálja a szövegeket, így nem  sokat változtat az első verziókon. Ezek szívből jövő, őszinte gondolatok. Talán azért is tűnhet érettnek a világunk, mert a sex and drugs and rock and rollt univerzumot járjuk körbe, kortól függetlenül mindannyian nagyon komolyan vesszük, amit csinálunk, céljaink eléréséhez terveink vannak, amelyekhez ragaszkodunk.

Lehet, hogy egyszer Budapestre költöztök? Mennyire kötődtök Gyergyószentmiklóshoz? 
Mindannyian nagyon szeretjük ezt a kisvárost. Lehet, hogy egyszer majd időszakosan Magyarországra költözünk, de a helyszínen még elgondolkodunk. Szeretjük ugyan a nyüzsgést és szeretjük a nagyvárosi életet, de ha egy kicsit élveztük már a budapesti forgatagot, mindig hazavágyunk. Szó volt arról például, hogy a nyári fesztiválszezonra Magyarországra költözünk, de akkor sem Budapestet céloztuk meg, hanem a Balaton vagy a Velencei tó partját.

BBC9

Mi a különbség az anyaországi az erdélyi zenei élet között? 
Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Néhány évvel ezelőtt még nem igazán létezett erdélyi magyar könnyűzenei élet. Ma már egyre több akár magyarul, akár angolul zenélő nagyon tehetséges zenekar vagy előadó van. Amikor elindul egy zenekar viszonylag kis közönséget kell elérnie. A nehezített pálya azután jön, amikor szóba kerülnek a nemzetközi, vagy akár a magyarországi tervek. Itt már sokkal nagyobb a konkurencia és sokkal nagyobb közönséget kell meghódítani.

Említetted az előbb, hogy nyáron Magyarországra „költöznétek”…
Egyelőre egy hosszabb nyaralás lesz belőle, ahová minden zenekari tag hozza a párját, családját. Most ennyit tudtunk összeszervezni, de készülünk rá, hogy jövőre az egész nyarat itt töltsük. Idén a fesztiválszezonban szinte minden héten Magyarországon vagyunk és nagyon remélem, hogy jövőre még több koncertünk lesz, úgyhogy érdemes lesz áttenni a székhelyünket néhány hónapra.

BBC2

Mennyiben segítette e a Bagossy Brothers Company karrierjét a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató?Nagyon sokat segített nekünk. Olyan emberek is megismerték a nevünket, akik korábban még nem hallottak rólunk. Nemcsak a rajongók száma nőtt, de a szakma is szélesebb körben megismert minket. Ezt pedig a Nagy-Szín-Pad-nak köszönhetjük. Az, hogy nem mi nyertünk, tulajdonképpen nem is számított. Óriási dolog volt, bejutottunk a döntőbe és rengeteg megjelenési lehetőséghez jutott a zenekar.

Milyen dalokkal álltok színpadra a nyári fesztiválokon ?
Az első albumunk dalait, valamint tavasszal megjelent egy új EP-nk felvételeit játszunk majd. A VOLT fesztiválon bemutattunk két új számot is, ezeket előadjuk. Próbálgatjuk, ízlelgetjük, és ugyanerre biztatjuk a közönséget is.

Fotó: Bagossy Brothers Company archív