Donna Summer maga a diszkó, ha kiterítenénk egy diszkógömb tükörcserepeit a táncparkettre, az ő arcképét fedezhetnénk fel, ő a modern szexualitás, hiszen az I Feel Love óta tudjuk: minden nőnek joga van úgy viselkednie a táncparketten vagy éppen a konyhájában, mintha a Folies Bergère  revüszínházában emelgetné a lábát Georgo Moroder gépi basszusainak ritmusára.

PZL – 061.hu

A rock and roll sokat tett a szexuális felszabadításért, de a legtöbbet a diszkó tette, ahol olyan gyorsan válthattad a táncpartnereidet, ahogy változott a slágerlista. És bár a DJ pakolta a zenéket, a nőket ingyen engedték be a presszókba és a bárokba, mert potméterek csavargatásánál is fontosabb volt a csípő tekeredése – többek között Donna Summer I Feel Love című örökérvényű, nemzetek feletti elektrodisco himnuszára. Ez az 1977-es Giorgo Moroder-szerzemény a modern tánczene egyik kulcsfelvétele, ami nemcsak az euro-diszkót termékenyítette meg, de felmérhetetlen hatást gyakorolt a hetvenes évek végén megszületett szinti-popra is. Summer nélkül másmilyen lett volna a Soft Cell, a Communards és a Bronski Beat, de az új hullámra is hatott, ott van ugyebár a Blondie fésületlen punkos diszkójára is.

Summer nélkül nincs magyar diszkóhullám, nincs Szűcs Judit-féle jelenség, a Magyar Hanglemezgyár Donna Summer-lemezeket mutogatott a session zenészként is jól teljesítő magyar hard-rock brigádoknak. Summer hatására lesz „diszkós zsánerű”a Metronom ’77 fesztivál, alakul át a Neoton hangképe 1977 után, és építik fel Szűcs Juditot, akinek frizurája vizsgafeladat volt 1979-ben a fodrászokat képző ipari iskolákban. Az ötszörös Grammy-díjas Summer kiváló médiuma volt Moroder és Pete Bellotte diszkó-látomásainak, amiben benne volt az esztrád funky, az űrdiszkós robo-pop, az NSZK R&B, és persze mindent belepett a fülledt erotika, mint egy Derrick-epizódban, amikor Harry felügyelő vizitelni ment 1977-ben egy müncheni diszkónak álcázott sztriptízbárba.

https://www.youtube.com/watch?v=dxCqZHSxd2E

A Faster and Faster To Nowhere maga volt az előjáték, aki erre görkorizott egy osztrák diszkóban, az nem a lassú blokkot várta, hanem azt, hogy kirángassa partnerét az egyes Golfjába. A Summer: The Original Hits kiváló ajánlat azok számára, akik szeretnének egy időre űrturisták lenni, és ehhez nem az Intercosmost vagy a Nasát hívnák segítségül, hanem Donna Summer űrdiszkóját.

Donna Summer
Summer: The Original Hits
Universal
17 szám 72 perc