Odaítélték a 2022-es Táncház díjat és Táncház Érméket. Előbbit Éri Péter népzenész, a Muzsikás együttes tagja vehette át.

061.hu

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a Táncház Díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagógusoknak a munkáját, akik jelenleg is azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány mind szélesebb tábor számára váljon elérhetővé. 2022 a Táncház Díj szempontjából a zenészek éve, a Táncház Érméket pedig táncosok, valamint a táncház ügyét más módon szolgálók között osztották ki.

A felterjesztett jelöltek közül a kuratórium döntése alapján 2022-ben az OTP Bank Táncház Díjat Éri Péter népzenész, a Muzsikás együttes tagja kapta.

Éri Péter Budapesten született 1953-ban. Nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista aki őt már kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott. Mindez meghatározó élményt jelentett számára, a népi stílus pontos ismerete további életét is végigkíséri. A kalotaszegi legényes táncot már 10 éves korában stílushűen ismeri. 14 éves korában a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulja. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenél, énekel. A Muzsikás hangmérnöke, a népzenei feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője.


A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapott: a felvidéki Kupec Mihály és Andrea, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetői, valamint Fülöp Attila néptáncoktató, táncházvezető, György-Krunity Daniella, az Opanke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület művészeti vezetője, Kis István és Kis-Demeter Erika, a Bem Táncegyüttes vezetői, Török Béla „Oldboy”, videós.