Az ősz beköszönte egyet jelent a szőlőszürettel, amely a régi időkben társas eseménynek számított, egy egész éven át emlékeztek és készültek rá a családok. Régen ez egész közösségek – falvak, szőlőhegyek – közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak. Manapság ezen csodás népi hagyománykör maradékának tekinthetjük a hónap végi szüreti mulatságokat, amelyekkel a főváros számos pontján találkozhatunk idén is.

061.hu

Szüreti Játszóház és Almás Pite Fesztivál – Csillaghegyi Református gyülekezet, szeptember 21. 15:00-18:00

A csillaghegyi reformátusok évente szeptemberben tartják a gyülekezeti termekben és a templom udvarán a szüreti játszóházat. Eredetileg csak egy őszi kreatív délutánnak indult, de rövidesen kibővült a szüreti látványossággal: szőlődarálással, préseléssel és természetesen a must jókedvű ivásával, a délután kiegészül az Almás Pite Fesztivállal. A kicsit fellengzős elnevezés az almás piték jókedvű versenyét és az összes sütemény még nagyobb jókedvvel történő elfogyasztását jelenti. A legtöbb nevező a hölgyek közül kerül ki, de az utóbbi két évben férfiak által sütött pite lett a győztes. A programot a szürethez kapcsolódó népi játékok és énekek zárják.

Ízek, érzések, lépések – Szüreti hagyományok Ars Sacra Fesztivál- szeptember 21. 14.00–19.00

Vajon hányan ismerjük régi szüreti hagyományainkat? Ilyen például, hogy egykoron a szőlősgazdák annyira féltek az elemi csapásoktól, főként a jégveréstől, hogy ezek elleni védekezésül szentelt gyertyát és barkát égettek, vasból készült tárgyat szúrtak a földbe és harangoztak, mert bíztak viharűző erejében. A szőlővédő szentek tiszteletére szakrális célú építményeket alakítottak ki a szőlőhegyeken, ahol gyakorolhatták vallásos életüket, ezzel segítve a szőlőművelés hatékonyságát. Vasárnap és ünnepnap tilos volt a szőlőben dolgozni, és hogy a következő évben is bő termés legyen, szüretkor mindig hagytak néhány fürt szőlőt a tőkéken. A 3K előtti téren a szervezők felidézik a szüreti vigasságokhoz kötődő szokásokat, hiedelmeket, szakralitást. Lesz szőlőtaposás, friss must- és borkóstoló, táncház élő népzenével, a Tarsoly zenekar jóvoltából és fellép az Ürömi Öröm Néptáncműhely. A program háziasszonya: Barabás Éva, a belépés ingyenes.

III. Szüreti Fesztivál XVIII. kerület

2019. szeptember 28- 29. rendezik meg a III. Szüreti Fesztivál a XVIII. kerület gyönyörű parkjában a Kossuth Lajos téren. Neves borászatok, pincék, pálinkaházak, sörházak, illetve igényes és újhullámos gasztronómiai, kézműves kiállítók bemutatása. Rengeteg fellépővel és programmal várnak.

28. SZOMBAT
12:00 – 18:00 GENERALI SZŰRŐÁLLOMÁS – ingyenes szűrések
13:00 Kutyabemutató
14:00 Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola
14:15 Kerület legszebb kutyája 2019 – Kutyaszépségverseny
15:20 Studio2000 TáncSport Egyesület
15:40 Dance City Center
15:50 Kolibri Táncegyüttes
16:00 PixieDance Tánciskola
16:30 Sipos F. Tamás koncert
17:30 PL. TEAM DANCE STUIDO
18:00 Esti kiadás zenekar
20:00 Kárpátia

29. VASÁRNAP
12:00 – 18:00 GENERALI SZŰRŐÁLLOMÁS – ingyenes szűrések
11:00 – 18:00 Arcfestés, kézműves foglalkozások, szőlőpréselés, népi játékok
13:00 A Négy Muskétas Akrobatikus Rock and Roll SE
13:15 SensDance Tánciskola
13:30 Silladri Tánegyüttes
14:00 Rózsa Nyugdíjas Klub – Szellőrózsa Népdalkórus
14:30 “Táncolj velünk! Szenior örömtánc Katával és táncostársaival”
15:00 Moha bácsi bohócműsor
16:00 Szüreti vetélkedők Moha bácsival
17:00 Kalap Jakab zenekar
19:00 Horváth Tamás

Szüret – Irodalmi borkalandozás (Aposztróf-est) Várkert Bazár- szeptember 24.  19:00

A szőlő halála csak átváltozás…Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?” – írta Pilinszky János egy prózai szövegében, ami a szezonkezdő estünk alap-gondolata lett.  Karinthy Frigyes, Hamvas Béla, Márai Sándor, Pilinszky János és Ady Endre gondolatai – amellett, hogy a XX. századi magyar irodalom kimagasló alkotói, mind szerették a bort – inni, és írni róla. A magyar bor hungarikum, a hazai kulturális hagyomány fontos része. Emellett ott volt Petőfi, Krúdy és Gárdonyi asztalán, megjelenik Vörösmarty Mihály és Schäffer Erzsébet írásaiban is. S ha ma már lényegesen kevesebb is a bordal, mint évszázadokkal korábban, azért megjelenik többek között Dragomán György, Szabó T. Anna, Háy János szövegeiben.

Budaörs, 1958. október 26. MTI Fotó: Bereth Ferenc

Az est vendégei:
Kolovratnik Krisztián színművész
Rudolf Péter színművész
Tasnádi Bence színművész
Debreczeni Mónika birtokigazgató (Vylyan Pincészet)
Horváth Csaba irodalomtörténész

Az Aposztróf / Várkert Irodalom szeptember 24-i, szezonkezdő estjén a felolvasószínházban színművész vendégeink elevenítik meg a fent említett szerzők legendás műveit és alig ismert verseit, míg a beszélgetésben a bor és irodalom kapcsolatáról beszélgetünk – épp szüretkor…
Háziasszony: Juhász Anna

 JEGYEK: https://varkertbazar.hu/esemenyek/szuret-irodalmi-borkalandozas

Szüreti Fesztivál a Csősztoronynál szeptember 28. 10:00

Egész nap gyerek- és gasztronómiai programok, pincészetek bemutatkozása várja a látogatókat. 12 órakor szüreti felvonulás kezdődik indul a Kőrösi Kulturális Központig, este 6 órától pedig borvacsora, valamint zenés, táncos mulatság zárja a napot. Fellép az Ördögborda Néptáncegyüttes, a Törekvés Néptáncegyüttes
és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai
 
Vezető kép: MTI/EPA/Sebastiao Moreira