Kisebb vízerőművé alakították át a tapolcai Malom-tó partján álló malomkereket, amely átadása után a megújuló energia helyi szimbólumává vált. Az ország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerekű vízimalma most a Hotel Gabriella részleges ellátását biztosítja.

061.hu

Felújítása előtt a 200 éves tapolcai vízkerék működésképtelen volt, aztán az MVM Partner Zrt. közreműködésével lecserélték az elkorhadt fa malomkereket, pótolták, sőt, megduplázták a hiányzó lapátokat. A Malom-tó vize egy villamosenergia-termelő generátort hajt meg, amelynek teljesítménye két átlagos háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezhetné, jelenleg a közeli Hotel Gabriella részleges ellátását biztosítja. A termelt villamos energia pillanatnyi mennyiségét digitális kijelző mutatja, a tervek szerint a vízimalom és környezetének hangulatát hamarosan hang- és fényjáték teszi majd teljessé.

„A Tapolcai Vízimalom nem csupán helyreállt, amikor a vízikerék forgásba lendült, hanem a 21. század legnagyobb kihívására is választ adott: megújuló energia előállításával a környezetvédelem és fenntarthatóság helyi szimbólumává vált”– hangsúlyozta ifj. Mezőssy Zoltán, a Hotel Gabriella ügyvezetője a tapolcai Pisztráng és borfesztivál idején zajló ünnepélyes avatáson.

tapolca-malom-to-_4

A Malom-tó régen (Forrás: egykor.hu)

A XVII. században három malom üzemelt a tapolcai Malom-tó környékén, közülük feltehetően a „Kettős malom” néven ismert építmény azonos a mai Hotel Gabriella elődjével. A város II. József uralkodása idején készült alaprajzán megjelenik a szálloda helyén már álló vízimalom, amely úgynevezett alulcsapott vízikerékkel működött. A meginduló tapolcai postai képeslapkiadásnak köszönhetően maradt fenn további képi emléke az 1890-es években forgalomba hozott – akkor még rajzolt – üdvözlőlapokon.

Az üzem hivatalos megnevezése ekkoriban az „Első Tapolczai Műmalom” volt, de a köznyelvben csak Pruska-féle, majd Gubicsek-féle malomként emlegették a bérlő molnármesterek neve nyomán. Időközben az elhasználódott malomkereket az 1910-es évek elején leszerelték és helyére turbina épült, amit az 1950-es években villanymotorra cserélt az üzemeltető Veszprém Megyei Malomipari Vállalat. Hamarosan malom működését megszüntették és gabonaraktárat létesítettek benne. Az 1960-as évek elején fogalmazódott meg az a terv, hogy a volt vízimalmot szállodává alakítsák, 1966. július 2-án pedig Gabriella Turistaszálló néven át is adták az épületet, amelynek működtetője a Balatontourist – illetve jogelődje – lett.

tapi

Az átalakítási tervekben szerepelt az is, hogy az épület múltjára utaló és látványelemként is funkcionáló attrakció gyanánt, készüljön egy az eredetit formázó rekonstruált alulcsapott vízikerék. A kivitelezési munkálatokat a tapolcai Peszlen Károly templom- és malomács mester műhelyében végezték. Elkészült művük Tapolca évtizedeken keresztüli emblematikus városképi elemévé avatta a nagyméretű malomkereket, amely egyben emlékeztetett Tapolca várostörténetének hét évszázadot felölelő malomipari múltjára is. A folyamatos karbantartás ellenére tavaly már időszerűvé vált egy újabb ácsremek megalkotása.

Fotó: 061.hu