Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az Életrevalók óta nem rázta fel ennyire film a francia közönséget, és nem szólt ennyire könnyedén és viccesen arról, hogy az előítéleteket jobb elásni a kertben, és helyette valami értelmes párbeszédbe kezdeni. A Bazi nagy francia lagzik borzalmas magyar címe ellenére is szerethető alkotás, pláne a francia komédia kedvelőinek.

ZALKA SZILVIA – nullahategy

bazi_nagy_francia_lagzik_03Talán még emlékeznek, a balesetben lebénult milliomos, és az őt ápoló, külvárosi fekete férfi történetére, az Életrevalókra. Ahogy abban a filmben is, úgy a Bazi nagy francia lagzikban is a különbségek mellett fellelhető hasonlóságokra, az emberi természet alapvető jóságára világít rá a rendező. Ahogy az Életrevalók, úgy a mostani francia mozi is népszerű lett Franciaországban, és a magyar mozikban is szép számmal látogatják.

A történet egy négygyermekes katolikus családról szól. Az apa és az anya igyekszik úgy tenni, mintha semmi bajuk nem lenne azzal, hogy három lányuk arab, zsidó és kínai vejeket hozott a családba. A negyedik lány házassági bejelentésétől is kiveri a víz a kedves szülőket, de mivel a fiú elvileg katolikus, addig nem omlik össze a világ, míg meg nem látják: egy afrikai bevándorlóról van szó.

A Bazi nagy francia lagzik természetesen helyzetkomikumokkal és erős párbeszédekkel operál, ahol minden elhangzik, ami egy rasszista száját elhagyhatja. Nem fukarkodtak a forgatókönyv írók a sértésekkel, és valóban végigmosolyogjuk az egész filmet, még akkor is, ha teljesen életidegen az a felállás, hogy négy lány négy ennyire különböző férfit vigyen haza. A film nem akar túl mélyre ásni, nem politizál, nem komolykodik, maradunk a vegyes házasságok felszínén, de annyit azért üzen, hogy talán észre se vesszük magunkon, de nap mint nap tehetünk kirekesztő megjegyzéseket, szándéktalanul is. A Bazi nagy francia lagzik lazán mutat rá az emberi sértődékenységre is, hiszen mindenkinek az fáj a legjobban, ha a sajátjait bántják.

Alig egy hete tartották a film díszbemutatóját, melyen részt vett a rendező, Philippe de Chauveron és az egyik főszereplő, Noom Diawar is. Philippe de Chauveron rendező budapesti látogatásán elmondta: a film ötletét egy újságcikkből merítette, ami azt taglalta, hogy minden negyedik házasság etnikailag vagy vallásilag vegyes Franciaországban. A rendező elmondta, a saját szülei is hasonlóak a filmbeli Verneuil házaspárhoz, és náluk is sok a vegyes házasság a családban. Hasonló tapasztalatáról beszélt a fekete, katolikus férjjelöltet alakító színész, Noom Diawar is, aki elmondta: a bátyja is vegyes házasságban él, ezért tudja, milyen szituációk adódnak ezekben a kapcsolatokban.

A rasszizmus kérdését a szerelem mezején megközelíteni bolondbiztos garancia arra, hogy ne hasaljon nagyot a film. Ez még úgy tűnik akkor is így van, ha az egyik országban újságírókat lőnek le színes bőrű terroristák, a másikban meg óriásplakátokat terveznek kihelyezni a bevándorlók (?) riogatására.

 

Bazi nagy francia lagzik

színes, szinkronizált francia vígjáték, 97 perc, 2014

Rendező: Philippe de Chauveron

Forgalmazó: MTVA 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •