Észak-Koreában szokatlan módon, hatalmas phenjani popkoncerttel ünnepelték meg, hogy a diktatúra saját állítása szerint sikeresen kilőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját – jelentette kedden a helyi állami hírügynökség, a KCNA.

MTI

A tömegpusztító fegyverek ünnepén a Kim Dzsong Un által személyesen kiválasztott hölgyekből álló lánybanda, a Moranbong szórakoztatta a hatalmas tömeget, akik közül sokan egyenruhát viseltek. A vasárnap tartott koncerten még táncoltak is. A Moranbong legújabb slágereit adta elő, amilyen például a Hvaszong himnusza című dal, melyet nem más, mint a rakéta ihletett, valamint a Legyenek mások irigyek ránk című hazafias örökzöld.

Színpadra lépett még a Csongbong nevű popzenekar, az állami katonai kórus és a Vangdzseszan könnyűzenei formáció, amelyet még Kim apja, Kim Dzsong Il alapított a nyolcvanas években. Az észak-koreai állami televízió felvételein Kimet őrjöngve ünneplő tömeg látható.

Észak-Korea július 4-én lőtte ki a Hvaszong-14 típusjelű rakétát, melyről Phenjan azt állítja, hogy a világ bármely pontjára képes vele csapást mérni. Szakértők szerint ez a rakéta képes arra, hogy elérje az Egyesült Államok alaszkai területeit.

Fotó: Reuters