Eszenyi Enikő a Vígszínház évadzáró sajtótájékoztatóján a 121. évad tervei között nemcsak a Pál utcai fiúk bemutatóról mesélt, de arról is, hogy színésznőként milyen új szerepben láthatjuk őt ősztől.

CSETE BORBÁLA – 061.hu

A 2015-16-os  évadban rendezőként,  most az új évad Puckjaként hallottuk a neved. Miként alakul az ősz? Lesz-e új bemutatód színészként?
Az elmúlt évadban nagyon sokat dolgoztam rendezőként: nyáron Szentpétervárott Nem félünk a farkastólt rendeztem. A Pestiben Nádas Péter Találkozását vittük színre ősszel, majd a prágai Nemzet Színházban a Hamupipőke című operát állítottam színpadra, tavasz óta pedig a Földrengés Londonban is látható a Vígszínházban. A következő évadban rendezőként az elkövetkező évekre készülök elő, valamint tartogatok meglepetéseket is. Nem leszek munka nélkül. Annak pedig nagyon örülök, hogy Kovács D. Dániel egyszer csak azt mondta, nagyon szeretné, ha én lennék Puck a jövő tavaszi bemutatónkban, a Szentivánéji álomban. Az első rendezése lesz a Vígszínház nagyszínpadán, nagyon jó, hogy a csapatát erősíthetem. Szeretem az előadásait, meggyőződésem, hogy izgalmas, érdekes munka lesz.

Hogyan lesz valaki kész arra, hogy a Vígszínház nagyszínpadán rendezzen?
Annak idején, amikor először rendeztem, a Leonce és Léna egy kis színházban kapott helyet az Asbóth utcában, mindössze 70-80 ember fért be. Utána Marton László a nagyszínpadra hívott, ekkor született meg a West Side Story. Daninak több munkáját látva tudom, érett arra, hogy a Vígszínházban rendezzen. A közönségünk hűséges, intelligens, igazi drukker közönség, szóval, nagyon várjuk!

Egy új generáció tűnik fel ősztől a Vígszínházban. Milyennek látod a társulat várakozását?

Mindig jellemző volt a Vígszínházra a fiatalok intenzív jelenléte, amikor Marton László bennünket szerződtetett, mi is nyolcan jöttünk. Én a múlt évad elején tizenegy fiatal színészt hívtam, közülük négyen Marton László-Hegedűs D. Géza- Forgács Péter osztályába jártak, így első éves egyetemista koruk óta követem a pályájukat. Hajduk Károly korosztályának egyik legnagyobb tehetsége, ahogy Orosz Ákos is. Nagyszerű érzés, hogy a társulat kiváló tagjai, mint például Kútvölgyi Erzsébet, Lukács Sándor, vagy Fesztbaum Béla nagy szeretettel fogadják és segítik a fiatalokat. Az Istenítélet előadásunkban a társulat rendkívüli összjátéka bizonyítja, hogy ez egy jó csapat, nem hiába került a POSZT versenyprogramjába.

18138_copy_1_eszenyieniko2

Milyen elvárásoknak kell, hogy megfeleljen az évadterv ?

Mi a vígszínházi hagyományokat követjük, és folyton az újat is keressük. Az Európai Színházak Uniója elismerte a színházunk fontosságát, ez a figyelem még a 120 éves Vígszínház történetében is fontos állomás, nagy előrelépés. Kiemelt nemzetközi figyelmet kapunk, sok alkotó jön ide: Armin Petras például, a stuttgarti színház intendánsa. Németország egyik legfontosabb alkotójaként Dragomán Máglyáját fogja itt rendezni, nem most, majd a 2017/2018-as évadban. Mivel ez négy nagyszerű színház koprodukciója, számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy nem Stuttgartban, vagy Nagyszebenben kezdte el a munkát Dragomán művével, hanem nálunk, Budapesten. Egy hétig a Pestiben tartott workshopot a társulatnak.

Hogy érezte magát a német rendező a Vígben?

Többnapos műhelymunka után el volt ragadtatva, nagyon elégedett volt a társulattal. Több előadásunkat is megnézte, a sajtótájékoztatón pedig azt mondta, hogy a Víg Európa egyik legjobb színháza. Bach Kata Reimsben dolgozott egy nemzetközi csapattal, Orosz Ákos Delphiben vesz rész éppen egy workshopon. Két ilyen fiatal tehetség a Víg és a magyar színház jóhírét viszi a világba. A következő évadra újabb nemzetközi fesztiválokra kaptunk meghívást. A Találkozással nagyon messzire, egészen Kínáig, Guangzhouba utazunk majd. Novemberben a kolozsvári Interferenciák Fesztiválon a Jóembert keresünk című előadásunkkal szerepelünk majd.

A következő, 121. évadból milyen momentumokat emelnél ki?
Bemutatóink szellemi pezsgést hoznak. A “grundunk” Nemecsek és Boka mellett mellett Raszkolnyikov és Porfirij, Don Juan és Sganarelle, II. Erzsébet és Churchill, Pentheszileia és Achilles találkozóhelyévé válik. Ősszel Michal Dočekal cseh és szlovák alkotótársaival érkezik, a Bűn és bűnhődést állítja színpadra.

Külön hangsúlyt kapnak a női sorsok… Egyfajta társadalmi felelősségvállalás ez a színház részéről?
Négy magyar bemutatónk közül az egyik legkedvesebb számomra Kincses Réka felkavaró és extravagáns műve, A Pentheszileia Program. Különleges és nyers írás, Szilágyi Csenge lesz a címszereplő. Mindig külön figyelmet fordítunk a női történetekre: a Mikvén keresztül, a Sógornők, vagy Venczel Vera A vörös oroszlánja csak néhány az előadások sorából. A Fátyol nélkül arab nők szemszögéből mutatja a háború borzalmait. Az előadást az Astorka Fesztiválon, Pozsonyban láthatják majd a határon túli nézők. Elkerülhetetlen és rendkívül fontos, hogy a körülöttünk zajló világról beszéljünk.

Amikor máshol rendezel, mennyire van időd a helyi bemutatókat, alkotókat figyelemmel kísérni?

Szabadidőmben, ha külföldön vagyok, igyekszem minél több színházi előadáson, koncerten, kiállításon részt venni. Prágában mindig megnézem a barátaim előadásait. Szentpétervárott láthattam Komlósi Ildikót Azucennaként A trubadúrban, vagy a Részegek premierjét, Dogyin előadásait követem. Bob Wilson vendégeként Linzben láttam a Traviátáját. A Színházi Unió meghívására voltam Milánóban, Bochumban, Bécsben, ahol szintén sok előadást megnéztem. A világot járva, sok előadást látva mondhatom, hogy büszkék lehetünk a színházi életünkre.

Melyik évadot tervezed épp?

A Vígszínház rendkívül inspiráló közeg, nagyon sok ötletem és tervem van. Ugyanakkor szeretek naprakész lenni, nem döntök hamar. Nem ágyazom be előre, mi legyen 2019-ben. A nagy intézmény kerekei lassan forognak, de én szeretek robogni. Armin Petras rendezésében 2017 szeptemberében mutatjuk be Dragomán György Máglyáját. Robert Wilsont is visszavárjuk! Boldog lennék, ha bemutathatnánk egy újabb Nádas Péter darabot, vagy, ha Grecsó Krisztián is írna nekünk. A nézők nagy örömére szeptemberben a Magyar Dráma Napján felolvassuk Esterházy Péter legújabb művét, a Mercedes Benzt. A Színházak Éjszakáján Krasznahorkai László, másik kedves íróm új könyvéből, a Báró Wenckheim hazatérből olvasunk fel részleteket. Szép szeptemberünk lesz!

 Vezető kép: HORVÁTH PÉTER GYULA