Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Indul az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata, az Észt Hét, amely tizedik alkalommal hozza el az észt kultúra legjavát a hazai közönségnek. Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválja nem csupán Budapesten, hanem Szegeden és Debrecenben is várja mindazokat, akik szívesen tudnának meg többet Észtországról, az észt kultúráról.

061.hu

Az utóbbi években gyakran esik szó Észtországról az e-közigazgatás, az e-gazdaság, a startupok vagy éppen az oktatási rendszer sikerei kapcsán, azonban a kultúrára, a művészetekre kisebb figyelem irányul, pedig ezen a téren is kiválóan teljesít a kevesebb, mint másfél millió lakossal rendelkező északi állam. Az 1, 3 millió lakosú Észtország filmipara meglepően aktív és termékeny: ínségesnek számít az az év, amikor csupán 2-3 játékfilm készül el. Két koprodukciónak köszönhetően az észtek az utóbbi években a nemzetközi siker ízébe is belekóstolhattak: a 2013-ban készült grúz-észt Mandarinok az utolsó pillanatig versenyben volt mind a Golden Globe, mind a legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjért, a 2015-ös finn-észt Vívó pedig a Golden Globe-jelöltségig és az Oscar 9-es listájáig verekedte el magát.

Március 14. és 25. között Budapesten, Szegeden és Debrecenben változatos programokkal várnak mindenkit, aki kellőképpen nyitott és érdeklődő. Az esemény célja, hogy évről évre közelebb hozza, megismertesse és megszerettesse a magyar közönséggel az észt filmeket, irodalmat, építészetet, zenét és gasztronómiát. A budapesti programok nyitóeseményét március 14-én tartották a FUGÁ-ban, ahol Euroépítészet címmel nyílik kiállítás. Az Észt Építészek Szövetségének tárlata videoanyagok és szépirodalmi szövegek segítségével mutat be tíz uniós támogatással megvalósult projektet, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált.

Március 16. és 19. között négy vadonatúj játékfilmet és számtalan észt animációs filmet láthatnak a Művész moziba látogatók. Vadul bulizó észtek a 90-es évekből, fokozódó feszültségek a vadregényes északi tengerparton, abszurd kémtörténet szerelmi szállal, bonyodalmak a pólusok körül – erre számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a filmekre. Két elsőfilmes rendező, Triin Ruumet és Vallo Toomla, valamint az észt animáció egyik ásza, Ülo Pikkov is a fesztivál vendégei lesznek. Az észt filmek a szegedi Grand Caféban március 20-ától, a debreceni Modemben pedig március 23-tól láthatóak.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •