Az Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek huszonhatos listájára; a májusban megtartott győri fesztivál így az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) fődíjáért is versenyben van.   

MTI

Az EFFE az Európai Fesztiválok Szövetségének kezdeményezéseként idén második alkalommal tette közzé felhívását, hogy a 2017-2018-as szezon fesztiváljait minősítse és rangsorolja. A 39 országból érkező pályázatok közül a nemzeti zsűri döntése alapján tavasszal 715 európai fesztivál – köztük 30 magyar pályázó – nyerte el az EFFE Minősített Fesztivál címet; ezek a rendezvények használhatják a következő két évben a díjjal járó logót kommunikációjukban, és ezzel együtt bekerülnek az EFFE nemzetközi adatbázisába – közölték az Öt Templom Fesztivál szervezői.

Tájékoztatásuk szerint a 715 fesztivál közül választotta ki az EFFE nemzetközi zsűrije a napokban azt a 26 díjazott fesztivált, amelyek a jövőben viselhetik az EFFE Laureate Festival címet. A 26 kiemelt fesztivál között a zsűri nem állított fel rangsort, ezzel is jelezve, hogy ezek a rendezvények továbbra is versenyben vannak az EFFE fődíjaiért. A hivatalos díjátadó gálát szeptember 18-án Brüsszelben tartják meg. Az Öt Templom Fesztivál középpontjában Győr-Újváros egyedülálló építészeti értéke, az egy utcában egymás után álló, öt vallást képviselő öt templom, valamint a zsidó-keresztény kultúra áll.

A fesztivál szervezői hangsúlyozták: az öt templom építészeti mementó és egyben példa arra, hogy Európa közepén évszázadok óta békében élnek együtt evangélikusok, katolikusok, reformátusok, szerb ortodoxok és zsidók. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd erősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet. 

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy az elismerés nemcsak az Öt Templom Fesztivált, de az egész magyar fesztiváléletet is reflektorfénybe állítja, hiszen a pályázó 39 ország közül mindössze 20 képviselteti magát a rangos 26-os listán. Pál Kálmán, az Öt Templom Fesztivál igazgatója kiemelte: az EFFE zsűrijének döntése az első hivatalos elismerése annak a tizenkét évnek, amelyet a fesztivál szervezői, a fellépők és a velük együttműködő gyülekezetek megéltek.

Fotó: Tixa