A legrégebbi, királynőt formázó Európa-ábrázolásra bukkantak az alsó-ausztriai Ritzben. A Retzi Múzeum szerint európai jelentőségű leletre bukkantak.

MTI

Az Alsó-Ausztria tartomány által támogatott MuseumsMenschen kutatási program keretében Celine Wawruschka, a Kremsi Duna Egyetem kutatója és régésze értékelte újra az egyik koraújkori, 1534-es fametszetet. Wawruschka arra a következtetésre jutott, hogy a Johannes Putsch (1516-1542) tiroli humanista által készített metszet “az európai kontinensről készített legrégebbi ismert ábrázolás egy királynő alakjában”. Az ilyen földrész-allegóriák nagyon népszerűek voltak a koraújkorban. Putch térképe a 16. századi térképészeti földrész-allegóriák egyik mintája. “Spanyolország alkotja a királynő fejét, Olaszország a karját, Szicília az országalma, Ausztria és Csehország a test középső részén található” – közölte a múzeum.

A retzi térkép az intézmény szerint két különlegességgel bír. Putsch egy másik, 1537-ben készült és a tiroli Ferdinandeum Múzeumban található térképével ellentétben ez színezett. Emellett a térkép peremén egy humanista hagyományú vers is olvasható, amelyet V. Károly (1500-1558) és I. Ferdinánd (1503-1564) német-római császároknak szenteltek. A szövegben “Európa királynő” a kontinensen dúló háborús állapotokra panaszkodik és figyelmezteti a Habsburg Birodalom uralkodóit, hogy meneküljenek a betörő törökök jelentette veszély elől.

Egy ajánlásból kitűnik, hogy Ignaz Lamatsch (1797-1863), a retzi domonkos rendi kolostor könyvtárosa és levéltárosa 1838-ban egyéb tárgyakkal együtt a nem sokkal korábban alapított Retzi Városi Múzeumnak ajándékozta a térképet. A múzeum csütörtökön bejelentette, hogy további anyagelemzési vizsgálatoknak vetik alá a térképet, hogy egy tudományos publikációban a jelenlegi eszközökkel megszerezhető minden lehetséges információt bemutathassanak az értékes leletről. Az Európa-térkép május 18-tól október 26-ig lesz látható a Retzi Múzeumban. 2020-től aztán Európa kiválasztott múzeumaiban állítják ki.

Kép: science.orf.at