Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A kontinens több száz művészmozijában rendezik meg az 5. Európai Art Mozi Napot november 8-án vasárnap. A rendezvény szlogenje szerint „Európa újra mozizni megy!” Ennek megfelelően a szervezők idén is sok különböző játékfilmmel és elgondolkodtató történettel várják a mozirajongókat.

061.hu

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére immár ötödik alkalommal megrendezett nemzetközi esemény az európai filmművészet sokszínűségét ünnepli, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a programban részt vevő filmszínházak – köztük 26 magyarországi művészmozi – speciális filmkínálattal várják a közönséget, természetesen a jelenlegi helyzethez igazodva fokozott odafigyeléssel az egészségvédelemre.

A változatos műfajú hazai filmkínálatban a Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és gondolatébresztő dokumentumfilmen át a portréfilmig nyolc új európai koprodukció és két új magyar alkotás szerepel, amelyeket hetekkel-hónapokkal az országos premier előtt láthat a közönség.

Az Art Mozi Napon bemutatják Felméri Cecília Spirál című filmjét. A moziban egy férfi és két nő különös háromszög-története bontakozik ki egy horgásztónál. A korábban a CineFest-en A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén pedig a Legígéretesebb fiatal tehetség díjjal kitüntetett kolozsvári rendező műve lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről. A főszerepekben a legjobb európai színésznőnek járó Európai Filmdíjjal kitüntetett Borbély Alexandra, továbbá Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna látható. 

A másik hazai alkotás, amely vasárnap megnézhető a filmszínházakban, a Nagy Viktor Oszkár által rendezett Becsúszó szerelem. A történet szerint Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket. A filmben többek között Ötvös Andrást (a vele készített interjúnkat ITT olvashatják), Stefanovics Angélát és Thuróczy Szabolcsot láthatjuk.

A részletes programért kattintson IDE!


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •