Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Koncertekkel, előadássorozattal, fotókiállítással, tanulmánykötettel és új díszkivilágítással ünneplik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, azaz a Zeneakadémia megalapításának 140 éves évfordulóját.

MTI

Az a szellemiség, amely Liszt és Erkel által örökül hagyatott, itt folytatódik e nemes falak között – fogalmazott Vigh Andrea rektor a Zeneakadémia főbejárata előtt megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
Mint mondta, az ünnepi események a hétvégére csúcsosodnak ki: az 1875-ös alapítás előtt tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának vasárnapi koncertje, amelyen az intézmény négy legnagyobb hatású tanáregyéniségének – Lisztnek, Bartóknak, Dohnányinak és Kodálynak – egy-egy műve szólal meg.

A Zeneakadémia első tanéve 140 évvel ezelőtt, 1875. november 14-én indult el. A jubileum köré szervezett programok sorában Bogányi Gergely és a Keller-kvartett fellépésével csütörtök este vette kezdetét a Legendás koncertek bérlet, amely öt elsöprő sikert arató, korszakos jelentőségű hangverseny műsorát eleveníti fel, szerdán pedig félútjához érkezett a Batta András és Kovács Sándor zenetörténész professzorok által vezetett A tegnap Zeneakadémiája című előadás-sorozat – sorolta Vigh Andrea.

A rektor kitért a Zeneakadémia – a Zene, 140 éve című fotókiállításra is. A magyar fotó-archívumok kincseiből összeállított tárlat válogatott pillanatképek sora azokról, akik Liszt nyomában maguk is zenetörténetet alkottak. A Zeneakadémia gazdag történetét és hagyományait bemutató húsz tablón végigkövethető az intézmény születése, a legendás tanárok és rektorok, osztályok és mesteriskolák működése.

Vigh Andrea szólt a Rózsavölgyi Kiadóval közösen megjelentetett, Szekvenciáktól a szimfóniákig – tanulmányok Liszt, Bartók és Ligeti 140 éves Zeneakadémiája tiszteletére című tanulmánykötetről is. A könyvben szereplő tizenegy tanulmány a nyugati zene történetének közel ezer évéből meríti témáit, reprezentálva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kutatási portfólióját. Hozzátette, hogy a Rózsavölgyi Kiadóval kötött együttműködés folytatásaként 2016 tavaszára egy exkluzív album is elkészül, amely a Zeneakadémia kívül-belül megújult Liszt Ferenc téri főépületén keresztül mutatja be a 140 éves intézményt.

A sajtótájékoztatón meghirdették a Zeneakadémia 2016. január-júniusi koncertkínálatát és 2016-os bérleteit is, amelyeket Csonka András kulturális igazgató ismertetett. A Zeneakadémia 2015/16-os ünnepi évadának tavaszi koncertkínálatában olyan muzsikusok, együttesek lépnek fel a Liszt Ferenc téri koncertpalotában, mint Joshua Bell, Sol Gabetta, az Emerson String Quartet, Boris Berman, Maria Joao Pires, Gustav Rivinius, Gautier Capucon, Claudio Bohórquez, Tanja Becker-Bender, Christian Gerhaher és a Freiburger Barockorchester, Andrej Baranov, valamint a Wiener Sänger-knaben. A hazai kiválóságok közül fellép mások mellett Baráti Kristóf, Boldoczki Gábor, Csordás Klára, Fenyő László, Keller András, Perényi Miklós, Várdai István és Várjon Dénes.

A tavaszi program egyik sarokpontja a Concerto Budapesttel közös február 19-i koncert, amely az egykor a Zeneakadémiáról indult Kurtág György kilencvenedik születésnapja előtt tiszteleg. A Legendás koncertek sorozat két tavaszi hangversenyén a Várjon Dénes-Simon Izabella házaspár Bartók Béla és Pásztory Ditta Magyarországtól búcsúzó estjének műsorát játssza újra a Keller András vezényelte Concerto Budapest közreműködésével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara pedig Ménesi Gergely vezényletével azt a fiatal Bartók és Hubay közreműködésével lezajlott koncertet idézi meg, amelyen az együttes első alkalommal lépett a nagyközönség elé.

A tavasz folyamán az Emerson Quartet Bartók IV. vonósnégyesét, a Zeneakadémia ifjú hegedűs tehetsége, Varga Oszkár az I. rapszódiát adja elő. Frank Peter Zimmermann és a Gustav Mahler Jugendorchester előadásában a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztákra lesz hallható, Meláth Andrea és Dráfi Kálmán dalestjén pedig a Falun című sorozat szólal meg. A 2016. tavaszi dzsessprogramban március 6-án a trombitás Dave Douglas és Uri Caine zongorista duója lép fel, május 20-án pedig Charles Lloyd és Jason Moran ad koncertet. A magyar dzsesszélet legjobbjait Binder Károly és Oláh Kálmán, a Sárik Péter Trió és a Bille Gergő Quintet képviselik a Jazz itt! sorozatban.

Az Akusztikus, autentikus címet viselő népzenei koncertek keretében az Eszterlánc Együttes és Dresch Mihály, a Buda Folk Band, Lukács Miklós, valamint a Mentés Másként Trió ad koncertet. A Zeneakadémia Koncertközpont saját rendezésű koncertjein túl partnereik szervezésében olyan kiválóságok is fellépnek a tavasz folyamán a Liszt Ferenc téren, mint Emmanuel Pahud, Sigiswald Kuijken, Vadym Kholodenko, Kobajasi Kenicsiró, Leon Botstein, vagy a salzburgi Mozarteum zenekara. A Zeneakadémia nyolc új bérletet is meghirdetett a 2016-os évre. Megjelent a 2016. január-júniusi koncertkínálatot bemutató új koncertmagazin is, amely áttekinti a Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta eltelt időszakot is.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •