A Szovjetunió német megszállása alatt egy dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) múzeumból eltűnt monumentális történelmi festményt szolgáltat vissza Ukrajnának az Egyesült Államok – jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.

MTI

A 2,3 x 2,6 méteres festmény Rettegett Ivánt ábrázolja, amint elszontyolodva távozik lóháton a Kremlből politikai ellenfelei elől menekülve. Ukrán művészettörténészek szerint Mihajlo Panyin ukrán festőművész 1911-es diplomamunkájáról van szó, amely 1941-ig a Dnyepropetrovszki (ma: Dnyipro) Művészeti Múzeum állandó kiállításának részét képezte.

A festményt tavaly akarta elárvereztetni egy idős connecticuti házaspár, amely évtizedeken át abban a hitben élt, hogy egy másolatról van szó. A rejtélyes eredetű kép azzal a házzal együtt került 1987-ben a birtokukba, amelyet egy másik pár 1962-ben vásárolt egy 1946-ban bevándorolt, 1986-ban leszármazottak nélkül elhunyt svájci állampolgártól, a svájci hadsereg egykori tagjától.

Az ukrajnai múzeum az árverési katalógusban figyelt fel a festményre, amelyet az FBI lefoglalt. Amikor megtudták, hogy egy lopott festményt őriztek ridgefieldi otthonukban – ahol még egy különleges, napfényes termet is építettek a bemutatására 37 ezer dollárért -, a tulajdonosok, David és Gabby Tracy, önként felajánlották a kép visszaadását.

A 84 éves Gabby Tracy, aki szlovákiai holokauszttúlélő – apja, Samuel Weiss koncentrációs táborban halt meg -, azt mondta a CNN-nek, miután értesültek a kép történetéről, fel sem merült, hogy ne adják vissza a jogos tulajdonosnak, az ukrán népnek. Az asszony elmondta, hogy számos családi összejövetelt és rendezvényt tartottak a nagyméretű festmény előtt, amelyet látogatóik is mind megcsodáltak.

A “Rettegett Iván titokban távozik az opricsnyina elől” című festményt – előtörténetének ismerete nélkül – 5000 dolláros kiinduló áron javasolta eladásra kínálni a megkeresett aukciósház.

Arról, hogy a festmény miként tűnt el a múzeumból és hogyan került a svájci katonához, semmit sem sikerült kideríteni.

A washingtoni ukrán nagykövetség közleménye szerint ez az első eset, hogy a két ország hatóságai együttműködtek lopott kulturális javak visszaszerzésében.