Április 22-én exkluzív komolyzenei produkcióval és nemzetközi hírességekkel folytatódik Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét bemutató sorozata a szerző kedvenc budapesti templomában, a Belvárosi Főplébánia-templomban. A Kamarazenei ritkaságok címet viselő produkcióban közreműködik a világhírű Angelica Leánykar (Gráf Zsuzsanna vezetésével) és a nemzetközileg elismert mezzoszporán énekművész, Vizin Viktória is, aki a New York-i Metropolitan Operából érkezik haza.

061.hu

„Minden tekintetben rendkívüli, sokszínű műsorral készülünk az április 22-i hangversenyre, amely a kilenc koncertből álló sorozatom egyik csúcspontja lesz. Liszt Ferenc különleges hangszerelésű, s emiatt csak nagyon ritkán hallható kamaraművei hangzanak majd el az exkluzív eseményen, amely ennek megfelelően nagy szereplőgárdát foglalkoztat majd. Legkiválóbb művészbarátaimat, állandó kamarazenei partnereimet kértem fel a közreműködésre, akik egytől-egyik a magyar zenei élet kiválóságai.” (Mészáros Zsolt Máté)

Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, aki a templom jelenlegi zeneigazgatói pozícióját betölti, aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ‒ ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét.

A fiatal orgonaművész Liszt-kutatóként immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit a Főplébánia-templomban elindított koncertsorozatának keretében mutatja be. Elsőként hallhatja tehát a koncertlátogató közönség a legújabb felfedezéseket, és a jól ismert remekművek leghitelesebb változatait.

Fotó: Zelnik Péter Zénó