Január 9-én, szombaton 10 órától Perényi Roland kurátor tárlatvezetésével, 11 órától pedig a Félvilág című játékfilm ingyenes vetítésével várja az érdeklődőket a Holttest az utazókosárban – A Mágnás Elza-rejtély című időszaki kiállítás záróeseményén a Kiscelli Múzeum. A kiállítás január 10-ig látogatható.

061.hu

A tárlatvezetésen megismerhetik a szegény sorból származó, majd a főváros éjszakai életének egyik meghatározó egyéniségévé váló titokzatos hölgy, Turcsány Emília, azaz Mágnás Elza életútját és tragikus, 1914. januárjában történt meggyilkolásának történetét, továbbá kapcsolatát a Kiscelli kastély egykori urával, Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtővel. A kiállításon a múzeum bemutatja a századelőn kialakuló hazai bulvársajtó közleményeit, a tettesek utóéletét és a bűntény körül szövődött számos városi legendát is. A tárlatvezetésre a belépődíj egységesen 700 Ft/fő, amiért a látogatók Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba kortárs szerzők Sajtó mortale című humoros írását is kézhez kapják, amely a kiállítás megnyitóján hangzott el.

Ezután pedig a múzeum Templomtérben levetítik a Mágnás Elza történet inspirálta és a Berni követ alkotói által készített Félvilág című, a Duna TV-n 2015. december 30-án bemutatott játékfilmet. A századelő feszültségekkel és elfojtásokkal teli, rejtélyes világát Kovács Patrícia, Döbrösi Laura, Gryllus Dorka és Kulka János remek színészi alakításokkal varázsolják elénk. A filmvetítésen való részvétel ingyenes!