Az Érkezés című sci-fi, a Kaliforniai álom című musical, Mel Gibson és Martin Scorsese új drámái is felkerültek az év legjobb filmjeinek tízes listájára, amelyet az Amerikai Filmintézet (AFI) állított össze.

MTI

Az AFI csütörtöki közleménye alapján a legjobbak közé került a Zootropolis – Állati nagy balhé című animáció, Clint Eastwood kényszerleszállásos drámája, a Sully – Csoda a Hudson folyón, valamint Mel Gibson háborús mozija, A fegyvertelen katona. A rangos listára felkerült a Manchester by the Sea című családi dráma és Barry Jenkins Moonlightja, amely tarolt a Gotham független filmdíjak átadóján, a legjobb rendező és Naomie Harris révén a legjobb női mellékszereplő díját is elnyerte. Az év vége felé bemutatott alkotások közül Martin Scorsese jezsuitákról szóló Csend című filmje és Denzel Washington Fences című, bemutatás előtt álló drámája is felkerült a listára.

Az AFI különdíját kapta az O.J.: Made in America című dokumentumfilm. Az 1967-ben alapított filmintézet minden évben kiadja a listát, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki, az eredmény rendszerint jól jelzi az Oscar-szezon várható díjazottjait. Az AFI a televíziós alkotások tízes listáját is elkészítette, felkerült rá többek között a Trónok harca, Az alelnök és az Aznap éjjel is. A díjakat január 6-án adják át.

Fotó: IGN Hungary