Szláv szezont hirdetett meg 2023/2024-re, 140. évadára a Magyar Állami Operaház. A tizennégy premiert tartalmazó műsorban összesen negyven olyan mű lesz repertoáron, amely valamilyen formában kötődik a szláv kultúrához. Mint azt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az évadismertetőn elmondta: “ezekben a háborús, és más okból is zaklatott időkben nem zavartattuk magunkat, és elkészítettük azt az igazán gazdagnak tekinthető évadtervet, amely nincs tekintettel a világban zajló geopolitikai eseményekre”.

061.hu

“Nem orosz szezonunk van”

“Ezekben a háborús, és más okból is zaklatott időkben nem zavartattuk magunkat, és elkészítettük azt az igazán gazdagnak tekinthető évadtervet, amely nincs tekintettel a világban zajló ilyen és olyan geopolitikai eseményekre, sem más ostoba, vagy félig ostoba pletykákra, úgyhogy megyünk tovább a 2017-es pályázatomban megjelölt úton, amelyben a szláv évad szerepelt a sorban”, fogalmazott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az évadismertetőn, hozzátéve, hogy egy olyan gyújtópontba érkezik el a szláv szezon, amelynek nyilván sokan sokféle értelmezést fognak adni. 

“Nem orosz szezonunk van” – hangsúlyozta a főigazgató hozzátéve, hogy az évad repertoárja a sokszínűség jegyében állt össze. Műsoron lesz a Ruszalka és a Borisz Godunov, koncertszerű előadáson lép fel Plácido Domingo és Anna Netrebko, az Opera Zenekar döntően szláv szerzők műveiből állítja össze koncertprogramját – sorolta Ókovács Szilveszter.

A Színházi Olimpia részeként az évadot 2023. szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja az Operaházban: a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában Mozart Cosí fan tuttéja, a Kassai Állami Opera előadásában Szymanowski Roger király című operája szerepel műsoron.

A Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvorák Ruszalka című operáját. A művet Szikora János rendezésében, Kesselyák Gergely vezényletével 2024. január 27-től játssza cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját jövő márciustól Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth német rendező 2008-as színrevitelében. Bretz Gáborral a főszerepben tűzi műsorára az Opera Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely először lesz hallható Magyarországon az ősváltozatban.

Két magyar ősbemutató az Eiffel Műhelyházban

“Az évad egyik szenzációja lehet a világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter az Opera megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást a szerző dirigálja, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra” – emelte ki a főigazgató.

Szintén decemberben mutatják be a Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét feldolgozó Artaban című adventi szeánszot, Selmeczi György művét. A produkció érdekessége, hogy az előadást a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg.

Auber Fra Diavolo című vígoperáját Szinetár Miklós viszi színre: a legendás rendezőnek hetven évvel korábban ez volt az első rendezése az Opera berkeiben. Az évad jövő nyári bemutatójaként az Opera Rossini A sevillai borbély című vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban, Káel Csaba 2016-os rendezésében.

A nemzetközi hírű előadók közül Plácido Domingo először lép fel koncertszerű előadásban az Operaházban: december 4-én és 8-án a Nabucco címszerepét énekli. Anna Netrebko és Yusif Eyvazov ugyancsak hangversenyszerű előadásban lép a közönség elé Verdi A trubadúr című operájának főszerepeiben jövő februárban az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában. Folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával című sorozat Kristíne Opolais, Piotr Beczala, Olga Peretyatko, Ferruccio Furlanetto és Lisette Oropesa fellépésével, míg Príma Donnák címmel Kossuth-díjas operadívák tartanak gálaesteket.

“Az Andrássy úti dalszínházban jövőre várhatóan tizenkét hónapon át folyamatosan láthatók lesznek előadások, 1896 óta először. A szláv szezon keretében az operaházi repertoárelőadások közt szerepel Csajkovszkij Pikk dáma és Prokofjev Háború és béke című operája, magyar művészek előadásában látható Wagner Ring-tetralógiája” – mondta Ókovács Szilveszter.

Jelenet a Háború & békéből, amelyet Calixto Bieito rendezett (Fotó: Berecz Valter)

A Carmina Buranától a Székely fonóig

Az Opera jövő évi programjában szereplő többi operáról, hangversenyekről és gálákról Almási-Tóth András művészeti igazgató és Kocsár Balázs főzeneigazgató beszélt. Az Operaház tizennégy alkalommal tűzi műsorára Orff Carmina Burana című kantátáját, Verdi művei közül műsoron lesz az Aida, Az álarcosbál, a Nabucco, a Rigoletto és a Traviata, Puccinitől a Bohémélet, a Tosca és koncertszerű előadásokon a Pillangókisasszony. A magyar szerzőket Erkel Hunyadi Lászlója, Kodály Székely fonója képviseli.

Az Opera két sorozat erejéig újra játszik a tavaly óta befogadó színházként működő Erkel Színházban is: szeptemberben a János vitéz, 2024 májusában az István, a király szimfonikus változata lesz itt látható.

A Magyar Nemzeti Balett operaházi repertoárját Solymosi Tamás balettigazgató ismertette. Bartók TáncTriptichon című előadásában A csodálatos mandarint Venekei Marianna, a Táncszvitet Várnagy Kristóf állítja színpadra, A diótörő 42 alkalommal szerepel az együttes műsorán. A Magyar Állami Operaház Zenekarának Andrássy úti koncertjei közül kiemelkedik a Szlávok elnevezésű hangverseny 2024. június 2-án és 4-én, ahol Dvorák 9. szimfóniája mellett részletek hangoznak el Smetana, Moniuszko, Zajc és Erkel operáiból, valamint Suchon Hegyi szvitjéből. A Csillagóra című gála 2024. június 23-án lesz Csajkovszkij 1812 című nyitányával és Kodály Budavári Te Deumjával. Az Opera zenekara, énekkara és gyermekkara a zene világnapján az Operaházban adja elő Mahler 8. szimfóniáját.
A Magyar Állami Operaház Debussy Pelléas és Mélisande című művét idén júniusban Bukarestben adja elő, szeptemberében a Dubaji Operában a Magyar Nemzeti Balett A hattyúk tavával és a Pillangókisasszonnyal lép fel.

Az elővételes, valamint kedvezményes bérlet- és jegyvásárlások mellett az Opera Hűségprogramot indít, áprilisban pedig OperApp néven applikációt.

“Az Opera a minőségen kívül nem teheti le a voksát semmi mellett”

Ókovács Szilveszter fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy a Magyar Állami Operaház nem irányszínház, nem tehet le voksot semmi mellett, a minőségen kívül.

“Az Opera nem teheti le a voksát háborúzó felek mellett, nem teheti le a voksát újító jellegű vagy tradicionális előadási stílus mellett, nem teheti le a voksát egy műemléki épület vagy egy innovatív tér mellett. Ebben rejlik ennek az intézménynek – ahogyan néhány egyéb más repertoárintézménynek is – a titka, hogy univerzális.”

Az Opera más súlycsoport, ezért mindent kell tudnia: az Operaház a nagy tradicionális műveknek, ősváltozatoknak ad otthont, és ez nem mond ellent annak, hogy az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében olyan átiratok szerepelnek, amelyek arra vannak hangszerelve, hogy az akusztika a legjobban érvényesüljön, vagy hogy a gyerekek megismerjenek nagy műveket kicsiben, mutatott rá a főigazgató.

Az évadismertető sajtótájékoztató végén Ókovács Szilveszter elmondta: újra pályázik az Opera főigazgatói posztjára, a beadási határidő jövő kedden van.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán