Ha abból a kémiából kéne vizsgázni, amiből Zséda tart továbbképzést, talán nem buknának meg sokan, de tegyük hozzá, hogy most az érzelmek kémiájáról, a férfi-nő kapcsolat titokzatos laboratóriumáról van szó, amiben garantáltan nagyobb lánggal lehet dolgunk, mint amit a bunzen égő ad. A többszörös Fonogram-, eMeRTon-, és Artisjus-díjas énekesnő hatodik nagylemeze, a 15 dalt tartalmazó Kémia a szerelem a periódusos rendszerét tárja fel, ahol olyan elemekkel találkozhatunk, mint a soul, a jazz, a könnyű blues és a színházak sanzonvilága.

PZL- 061.hu

„Mindezek ellenére mégis egy nagyon mai, modern, mainstream lemezt készítettem, egy ütős popalbumot. Élő hangszerekkel, gazdag hangszereléssel. A mának szól, és remélem, hogy minél többeket megszólít majd” – mondta Zséda a sajtótájékoztatóján, mert igen, a művésznő kémiaórára hívta a sajtót, és a 061.hu is készített vele egy ún. villáminterjút.

scs_2092

Miért kellett négy évet várni az albumra?
Igazából a négy év rendben van, manapság már senki nem készít évente lemezt. Mindig az a cél, hogy a dalok hallgatása után több dimenzió nyíljon meg a hallgatóban, hosszú ideig lehessen felfedezni bennük árnyalatokat. Nem hajtott a tatár, és annak is örülök, hogy úgymond a mai világban is tudtam lemezt készíteni, ami minden ízében igazi album lett. A Kémia nemcsak dalok egymásutánja, nem csak az volt a fontos, hogy a rádióban szóljon tőlem valami… Ez a hatvan perces zenei anyag végigvezeti hallgatóját egy dramaturgián, az albumnak van íve, története. Azt nem mondanám, hogy ún. koncept lemez, de van egyfajta tematikája, ezek a felvételek felemelő dalok, talán leginkább a karácsonyi lemezem világához hasonlítanak. 

scs_2108

A kortárs popban most domináns az extrém, meghökkentő imázs, viszont te inkább törékeny hölgy benyomását kelted….
A lemezen vannak bulizós dalok is, gyakorlatilag minden rajta van, ami én vagyok. Ez egy elmélyülős időszak volt. És azért azt látom a világ trendjeiben, hogy nemcsak a Lady Gaga-féle keményebb vonal megy, ott van Adele vagy éppen Sam Smith, és számos „egyszálzongorás” előadót tudnék megnevezni, szóval, a mélyebb emóciókra igenis van igény… Hiszek abban, hogy ha valami őszinte érzelmekről szól, az megérinti az embereket.

Odafigyelsz arra, hogy a Facebook oldaladon és más felületeken ne legyen túl sok „termékkihelyezés”. Közismert, hogy rengeteg híresség él abból, hogy afféle reklámfelületté tették a FB oldalukon.
Van egy ízlése az embernek, ami megenged egy bizonyos határt, de azt hozzáteszem, hogy olyan partnerekkel dolgozom együtt, akiket tudok és szeretek is képviselni. Erősítjük egymást. És ha történik valami fontos az adott márkával, azt boldogan teszem közzé. Ilyen téren is hiszek abban, amit csinálok.

Hosszú ideje élsz boldog családi életet. Az érzelmek kémiájáról szól a lemezed: Ebben az érzelmi periódusos rendszerben van olyan elem, amit csak nemrég fedeztél fel?
Igen… Egy hosszú és jó kapcsolatban mindig előkerülnek új színek, árnyalatok, és persze, új elemek is…

Fotók: Schumy Csaba