35 éve, 1985-ben jelent meg az A-ha  Hunting High and Low című debütáló nagylemeze. Mivel ez volt az euro-diszkó csúcséve, a zenekart egy kalap alá vették az összes ugyanebben az időben slágerlistára került formációval. Természetesen már akkor is árnyaltabb volt a helyzet, aminek 35 év után még inkább egyértelműek a kontúrjai.

PZL – 061.hu

Morten Harket zenekarának nehezítette a helyzetét a Take On Me,  a nyolcvanas évtized egyik esszenciális szinti-pop látomása, Steven Barron ikonikus videó klipjéről már nem is beszélve, aminek egy-egy storyborad kockája visszaköszön a most megjelent háromlemezes CD tasakján. A korai demók (1982-1984) természetesen csak a gyűjtőknek jelentenek élményt, de nekik nagyon. Ezek dalvázlatok, jórészt hiányzik belőlük az a teátrális melankólia, a parádés módon hangszerelt finom, mégis melodikus, kimondottan hatásos megoldások, amik naggyá tették az A-hát, de természetesen érdemes bevizsgálni ezt a 25 tracket is, ahogy a kislemezeket és mixeket tartalmazó 15 számos harmadik korongot is.

Fotó: PZL

Kimondottan jól sikerült az eredeti lemez remasztere, részben megközelíti e sorok írójának 1985-ös nyugat-német kiadású vinyljének hangminőségét, ugyanakkor természetesen nincs olyan tere, a vadászatnak digitális formátumban nem leletnek olyan magasságai és mélységei. Maga az album több, mint tízmillió példányban talált gazdára, óriási kereskedelmi sikernek számított azokban az években is, amikor a milliós eladásokat üzembiztosan hozták az első liga versenyzői. Mindezt természetesen a reklámhordózónak is kifogástalan klipslágereknek köszönheti az album, a bájosan együgyű Take On Me-nek, a The Sun Always Shines on TV-nek, a Hunting High and Low-nak, a de a kevésbé fontos dalok is emlékezetesek. Ott van például a Love is Reason, aminek a gépi basszusát lazán lenyúlta egy év múlva a fracia Desireless a Voyage, voyage című diszkóslágerben.

Mint a legtöbb A-ha lemeznél, itt is az a tét, hogy az üzembiztos slágerek és megkapó érzelemittas lírák mellett van-e még muníció az adott albumon, azaz a kevésbé fontos dalok leültetik-e az anyagot, és vannak-e felfedezni váró kis csodák. A Living A Boy’s Adventure Tale pont ilyen kellemes áriázás. A Train of Thought például nagy sláger lett, kislemezen is kiadták, ez persze játszik, de ott van az albumot záró Here I Stand and Face the Rain is, ami finom melankóliájával kiválóan vezeti ki a hallgatót az album világából. A lemez alapmű, a nyolcvanas évek ikonikus alkotása, amely ügyesen táncolt a kereskedelmi elvárások és a feltárulkozó, önmarcangoló, fényesre csiszolt prémium popzene között. Nem csoda, hogy még a Stanger Things is emléket állít az A-hának azzal, hogy hajlakk függőségben szenvedő Steve nevű karakter egy az egyben hozza Morten Harketet. És még az elmenyúzó szörny is életben hagyja. Nem véletlenül.

A-ha
Hunting High and Low
Warner
10 + 25 + 15 szám 130 perc